Proces pe bani grei, Primăria ar fi plătit Urban Serv pentru măturatul străzilor acoperite cu zăpadă

În vremuri în care funcționarii lucrează cu DNA-ul la ușă, juriștii municipalității botoșănene își iau măsuri suplimentare de siguranță.

 

Primăria a deschis recent un proces împotriva societății Urban Serv care se ocupă de salubrizarea și de deszăpezirea orașului.

 

700.000 de lei

este suma care ar putea fi considerată drept prejudiciu și returnată de SC Urban Serv SA către Primărie.

 

Ceea ce ar însemna o lovitură financiară grea pentru unitatea aflată în subordinea Consiliului Local, care deja traversează vremuri de restriște, bugetul pe 2018 fiind estimat cu o pierdere de 500.000 de lei.

 

Cum a început totul?

 

Anul trecut, auditorii de la Camera de Conturi Botoșani din cadrul Curții de Conturi a României au efectuat un control la Primăria Botoșani și au stabilit că instituția a plătit o serie de servicii prestate în 2016 de Urban Serv, care nu ar fi existat și în realitate.

 

Concret, ar fi existat o serie de neconcordanțe între lucrările recunoscute și plătite de Primărie și reglementările în baza cărora compania restează pentru municipalitate. Adică, după verificarea unor operațiuni s-ar fi stabilit că în ianuarie 2016 s-ar fi măturat anumite străzi din oraș deși temperaturile erau de îngheț, iar străzile acoperite cu zăpadă.

 

Sau că ar fi fost plătite operațiuni de măturat manual în luni de iarnă, respectiv ianuarie și februarie, deși această activitate se prestează, conform contractului, doar în intervalul 1 martie – 15 noiembrie.

 

Ori că s-ar fi acceptat plăți pentru măturat mecanizat pe întreg careul de salubrizare din oraș, aici fiind incluse străzile afectate de tot felul de lucrări sau s-ar fi măturat pe trotuare pe timp de ploaie.

 

Sunt deja două procese pe aceeași sumă

 

În primă fază, Primăria Botoșani a contestat decizia Camerei de Conturi.

 

Și, recent, a deschis un proces împotriva Urban Serv, în paralel cu primul, pentru a nu exista riscul să intervină perioada de prescripție de trei ani de zile.

 

„Noi am contestat decizia Curții de Conturi, dar în același timp am deschis și proces împotriva Urban Serv-ului care procedural o să-l suspendăm, ca să nu pierdem termenul de prescripție. Se va suspenda până se finalizează procesul cu Curtea de Conturi să vedem ce soluții se vor da la contestația noastră. Se vor face și expertize care se vor folosi și în celălalt proces”,

 

Oana Georgescu, secretarul municipiului Botoșani.

 

Expertizele solicitate de Primăria Botoșani în procesul cu Camera de Conturi sunt financiar – contabile, dar și tehnice și trebuie să stabilească dacă operațiunile prestate de Urban Serv au fost necesare sau nu, dar și care este prejudiciul exact, în funcție de zilele în care s-ar fi măturat pe ploaie sau zăpadă.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store