Maitreyi este ultima carte citită de primarul Cătălin Flutur.
Doamna Bovary este cartea de suflet a unui adolescent de 17 ani din Botoșani.
Trist, dar noua generație citește tot mai puțin. Chiar și îndemnurile vedetelor care sunt în vogă, uneori se pierd într-un neant al indiferenței.
Scrisoarea lui Tudor Chirilă a avut totuși ecou…..
„ Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa.
Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa”.
Cuvintele lui Tudor Chirilă au răsunat astăzi în Piața Revoluției. Puțin peste ora 12:00, zeci de tineri de la Liceul Pedagogic au răsărit din asfalt cu câte o carte în mână.
S-au așezat pe jos, alături de profesori sau oameni din Primărie și au început pur și simplu să citească.
„Invitație la lectură” s-a numit acest emoționant flashmob și a fost gândit de Cătălina Lupașcu. Ea a fost cea care a mobilizat elevii atât de frumos și a transmis acest mesaj către liceeni.
Iar cei aproape 100 de adolescenți cu cărțile în mâini nu au avut decât un singur mesaj: speranță.
Speranța că ziua de mâine va fi în mâinile unor tineri responsabili, unor tineri care vor învăța din sloavele cărților, a unei noi generații care va trage învățăminte din cărți și nu de la politicienii de la televizor.
Astăzi în Piața Revoluției a existat o revoluție a lecturii.
S-a întins puțin și până pe Pietonalul Unirii unde, la inițiativa lui Marius Oroșanu de această dată, au fost amenajate cuiburi de cărți. Adică niște căsuțe în care vor fi lăsate cărți pentru cei care vor să citească în aer liber.
Acestea pot fi găsite pe Pietonalul Unirii, în Parcurile Mihai Eminescu, Curcubeului, Filateliei sau Junior.
Botoșăneni, nu uitați să citiți!
Astăzi este și Ziua Internațională a Cărții!
Click AICI pentru scrisoarea integrală a Tudor Chirilă
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL: