La una dintre ședințele la care mass media locală nu are acces a participat primarul municipiului reședință de județ, Cătălin Flutur.
A avut loc la Prefectură fiind convocată de prefect în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). S-a discutat despre temele principale ale momentului: COVID 19, pesta porcină africană și gripa aviară.
În contextul coronavirusului, primarul a declarat că a fost pus la punct un plan de intervenții, dacă va fi cazul.
„Noi avem un plan de acțiuni, discuțiile au fost permanente între autoritățile statului și autoritățile locale. Avem o serie de obligații pe care încercăm să le rezolvăm, sperăm să nu fie cazul la Botoșani să rezolvăm probleme mai grele dar avem anumite obligații pe care încercăm să le ținem sub control. Sunt foarte multe persoane care în momentul de față autoizolate, în general care vin din zonele fierbinți din Italia. Există o evidență a lor”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
S-a discutat și despre punerea la dispoziție a unor spații pentru carantină, într-un scenariu deloc de dorit la Botoșani, mai ales că până acum nu a fost cazul, fiind înregistrate de cazuri de autoizolare la domiciliu.
Pentru botoșănenii care nu ai voie să iasă din casă timp de două săptămâni, Primăria poate interveni prin serviciile de specialitate.
„Aceste persoane vor trebui probabil ajutate în această perioadă, nu au cum să iasă din zonă. Una este o gospodărie individuală și alta sunt gospodăriile colective, adică blocurile. Dar, am găsit o soluție dacă rămân cumva fără alimente și fără minimul necesar va trebui să îi ajutăm, dar putem face acest lucru doar trecând prin filtrul celor de la DSP care au lista lor, îi știu, iar noi să îi ajutăm”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Autoritățile locale susțin că sunt pregătite pentru astfel de situații. Mai ales în contextul în care anual au loc tot felul de exerciții în care sunt angrenate instituțiile cu atribuții de intervenție în situații limită.
„În timp au fost zeci de scenarii, în fiecare an, pentru bomba atomică, pentru bomba chimică, pentru bomba bacteriologică. Acum este o situația care poate fi de urgență și am insistat să spun că există aceste scenarii, există planuri de rechiziționare, dacă avem nevoie de mașini sau spații. Ele sunt prinse în aceste planuri care se întocmesc anual, și nu cred că putem fi prinși nepregătiți”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Inclusiv Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei este pregătit pentru a oferi sprijinul necesar persoanelor care ar putea să aibă nevoie.
Ceea ce nu este cazul la Botoșani, în acest moment.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: