Primăriile din Botoşani în focul verificărilor listelor electorale

 

Primarii trebuie să actualizeze listele electorale permanente. Acest lucru a fost stabilit de Executiv în cadru unei videoconferinţe organizată cu prefecturile din toată ţara vineri, 3 august 2012 de la ora 12:00.
Potrivit unui comunicat emis de Biroul de Presă al Guvernului, listele electorale permanente din România, actualizate de primari, se întocmesc pe localităţi şi cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite. Aceste liste se referă la cetăţenii români cu domiciliul în România. „Prin această verificare a listelor electorale din România nimeni nu este restrâns şi nu se intenţionează să se restrângă dreptul de vot al vreunui cetăţean român, fie că se află în ţară, fie în străinătate. Această discuţie nu este despre dreptul la vot”, se arată printre altele în comunicat. Cetăţenii români care au domiciliul în străinătate au în continuare drept de vot, doar că nu pot fi trecuţi pe listele electorale permanente din România. Există o altă zonă legală care se referă la cetăţenii români cu drept de vot, dar care au domiciliul în afara ţării. reglementările legate de listele electorale permanente şi de cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării se regăsesc în Capitolul 4 al Legii nr 35/2008, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Toţi cetăţenii cu drept de vot indiferente că sunt în ţară sau în afara ţării sunt sau ar trebui înscrişi în Registrul Electoral. „Autoritatea Electorală Permanentă întocmeşte, păstrează şi actualizează permanenţa, până la data de 31 martie a fiecărui an, Registrul Electoral. Acest Registru nu a fost realizat de fosta guvernare, acest lucru fiind una din cauzele pentru care s-a creat actuala confuzie”, se mai arată în comunicat.
La Botoşani au fost incluşi pe listele de vot un număr de 365.594 de botoşăneni. De altfel, Botoşăneanul a publicat un material privitor la numărul votanţilor de la Botoşani care nu s-ar potrivi cu rezultatele la recensământul care a avut loc în toamna anului 2011.
Citeşte în acest sens:
Haos sau fraudă de proporţii? 37.000 de botoşăneni făcuţi cu drept de vot „din pix”