Primăria dă 300.000 euro unei fundaţii pentru un imobil de la capătul oraşului  

 

Consilierii locali vor dezbate în şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind achiziţionarea unui imobil din strada Trandafirilor. Acesta a fost retrocedat foştilor proprietari, iar municipalitatea a avut de ales între a desfăşura în continuare activităţi acolo în regim de chirie sau a-l cumpăra. S-a optat pentru cea de-a doua variantă.
Spitalul de Pneumoftiziologie Botosani

Guvernul retrocedează Spitalul TBC Fundaţiei Caritatea

În luna martie a anului trecut Comisia Specială de Retrocedare a Guvernului a decis cedarea a patru clădiri şi a terenului aferent din municipiul Botoşani, în care îşi desfăşoară activitatea Spitalul de Pneumoftiziologie, Fundaţiei Caritatea, organism care se ocupă de recuperarea a o sumedenie de imobile pentru care s-au făcut exproprieri pe vremea comuniştilor. Structura guvernamentală a revenit asupra hotărârii pe 29 august 2012, precizând că este vorba de patru clădiri (spital, două dispensare şi morgă) în suprafaţă totală de 1663 metri pătraţi şi teren de 1643 mp. Potrivit legii, noul proprietar este obligat să ţină în chirie unitatea statului timp de cinci ani, însă conducerea Primăriei Botoşani, la cererea consilierilor după cum susţine viceprimarul Viorel Iliuţă, a hotărât demararea procedurilor de achiziţie a clădirilor şi terenului în cauză.

Un PFA evaluează imobilul la 302.000 - 340.000 euro, Primăria Botoşani dă 300.000

Un PFA, Antohie Eduard, a întocmit pentru Fundaţia Caritatea Bucureşti un raport de evaluare cu două concluzii principale: valoarea de piaţă a imobilului, teren plus clădiri, este de 340.180 de euro, iar valoarea de piaţă estimată pe baza capitalizării, 302.373 euro. Municipalitatea nu a apelat la alt expert şi nu a solicitat o contraexpertiză sau altceva de acest gen şi s-a trecut la negocieri în urma cărora părţile au căzut de acord pentru o sumă a tranzacţiei de 300.000 de euro, ceea ce ar însemna că, dacă se ia în calcul prima estimare, s-a obţinut o reducere de peste 40.000 de euro, iar dacă se ţine cont de a doua, de numai ceva peste 2.000 de euro.

Şi cumpărare, şi chirie

Pe 6 martie a avut loc şedinţa finală de negociere. Municipalitatea botoşăneană nu a fost reprezentată de vreun consilier local, cei care vor trebui să voteze sau nu proiectul, ci doar din şefi din aparatul propriu, mai exact viceprimarul Viorel Iliuţă, secretarul Ioan Apostu şi şeful serviciului patrimoniu, Cezar Puiu. În baza înţelegerii de atunci s-a alcătuit un proiect de hotărâre de Consiliu Local în care se precizează că municipalitatea va plăti 300.000 de euro, din care o treime în perioada 15 – 31 mai 2013, iar diferenţa în şase rate semestriale, până în 2016. În proiect se menţionează şi că se va încheia şi un contract de chirie cu Fundaţia Caritatea până la perfectarea efectivă a vânzării. Raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre nu vine cu alte detalii, repetând în linii mari ceea ce se scrie în hotărâre, tot aşa cum în minuta încheiată după şedinţa de negociere se redă în general tot ceea ce apare atât în raportul de specialitate, cât şi în proiectul propriu-zis, fără nici o informaţie privind modul în care au decurs negocierile.

Edilii cred că municipalitatea are de câştigat din tranzacţie

Edilii susţin că Primăria Botoşani iese în avantaj în urma acestei tranzacţii. „Principalul câştig nu îl reprezintă cei 40.000 de euro în minus, ci perioada în care se plăteşte”, a afirmat viceprimarul Viorel Iliuţă. Acesta a arătat că hotărârea de achiziţionare survine solicitărilor formulate de consilierii locali, nemulţumiţi că s-ar fi plătit o chirie exagerată. De asemenea, potrivit viceprimarului, Fundaţia Caritatea ar fi solicitat iniţial 380.000 de euro, iar municipalitatea ar fi cerut părerea unui alt evaluator, care a transmis că preţul de 300.000 de euro stabilit este corect, însă pentru aceste lucruri nu există înscrisuri ataşate la proiectul de hotărâre. În legătură cu chiria viceprimarul a menţionat că Primăria Botoşani nu face altceva decât să o achite practic retroactiv pentru perioada începută din 7 martie 2012 şi până la data perfectării tranzacţiei, deoarece din acea zi a anului precedent, când Fundaţia Caritatea a redevenit proprietar, nu s-a mai plătit chirie. 
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Luptă în instanţă pe Spitalul TBC
 Un om de afaceri a cumpărat un bloc cu bani gheaţă : A venit cu sacul de bani