POVESTEA de culise în cazul directorilor schimbați: Surprize pe posturi înregimentate „pe vecie”, au picat șefe pesediste, Ada Macovei a revenit în forță – LISTA celor 44

Scandalul mai mult sau mai puțin oficial din interiorul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) a izbucnit în urma unor discuții de partid, prin care lui Daniel Botezatu i s-a propus să facă un pas în spate pentru ca poziția de inspector general să fie preluată de Ada Macovei, după mai bine de un deceniu de pauză.

 

Bătălii pe toate fronturile

 

Mutarea a fost oarecum umilitoare pentru profesorul doctor în istorie Daniel Botezatu, care a încercat să reacționeze într-o manieră dură față de partid. „În cel mai scurt timp, e vorba de zile, voi posta adevăratele motive pentru care am fost schimbat din funcția de inspector școlar general”, postase încă șeful educației botoșănene pe contul său de Facebook. Zilele au trecut, însă adevăratele motive ale schimbării nu au mai fost aduse în atenția publică.

 

Neoficial, la o ședință de la partid, Daniel Botezatu ar fi deranjat după ce ar fi transmis că el nu este asociat vreunui partid, fiind un tehnocrat numit inspector general pe meritocrație. I s-ar fi propus un post de director la Centrul de Excelență, propunere pe care ar fi declinat-o. Ulterior, a decis să plece în concediu de odihnă, în contextul în care urmau două ședințe ale Consiliului de Administrație privitoare la noua schemă a inspectorilor școlari, dar și a directorilor de unități de învățământ.

Atribuțiile de inspector general i-au fost astfel delegate Adei Macovei, în locul lui Paul Octav, cum se întâmpla în trecut, tocmai pentru ca aspiranta la postul său să-și asume și aceste schimbări din funcții.

 

Cine va conduce IȘJ până la urmă?

 

Bătălia pentru posturile de conducere de la Inspectoratul Școlar s-a transpus într-o așteptare a ordinelor de ministru, pe fondul unei bătălii politice care se dă în interiorul PNL între taberele deja cunoscute.

 

Între timp, luni, la începutul săptămânii, CA-ul s-a întrunit pentru a adopta decizii privitoare la noua echipă de inspectori școlari care urmează a fi avizată de Ministerul Educației. Ar fi ceva modificări și în rândul inspectorilor care, însă, urmează a fi făcute publice după ce se va primi undă verde de la minister.

 

Joi a urmat un nou CA pentru numirea prin detașare în interesul învățământului a directorilor și adjuncților. Ca element de noutate, anul acesta, doritorii care au vrut continuitate pe posturi au trebuit să semneze o serie de acorduri în vederea detașării pentru noul an școlar, iar unii dintre ocupanți nu ar fi fost la curent cu această nouă decizie.

 

Posturi de director apărate cu amenințări

 

În zilele premergătoare CA-ului, în biroul Adei Macovei s-ar fi ridicat voci și s-ar fi adresat inclusiv amenințări. Iar una dintre cele mai vocale ar fi fost tocmai Mihaela Prăjinariu, schimbată din funcția de director de la Colegiul Național ”A.T. Laurian”, care ar fi adoptat o poziție „de forță”. Pentru postul său, printr-o conjunctură surprinzătoare, s-ar fi pregătit Corneliu Furtună. Propunerea ar fi atras după sine o serie de amenințări cu un protest la sediul IȘJ care au și fost puse în practică joi, când mai multe cadre didactice de la Laurian s-ai deplasat cu un memoriu la Inspectorat.

 

„Doamna nu a dorit poziția de adjunct și dl Onofrei a fost singur. Le-am oferit zece acorduri, că ei erau vreo 10 și le-am spus să-și asume. Și din aceștia 5 m-au întrebat ce criteriu voi alege și le-am spus că aleg experiența profesională și vechimea în Laurian. Că așa au vrut ei. Am ales, asta este”,

Ada Macovei, inspector școlar general adjunct

 

Într-un final, postul de director i-a revenit fostului inspector școlar Daniel Bucătaru, care are o lungă experiență profesională în colegiu. Mihaela Prăjinariu a avut un parcurs fulminant în carieră în primul mandat al Adei Macovei la IȘJ Botoșani, ea având pe atunci catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. A devenit inspector școlar, însă nu s-ar fi acomodat în instituție, obținând ulterior numirea pe postul de director adjunct la Laurian, unde a reușit ulterior să-i ia locul lui Ioan Onofrei. Mihaela Prăjinariu a părut unul dintre directorii „înregimentați” pe funcție chiar pe perioadă nedeterminată, neexistând premise că ar putea pierde funcția de conducere. Într-un final, Mihaela Prăjinariu „ar fi pierdut lupta cu propriile-i arme”.

 

Opoziția „lăsată la vatră”

 

De altfel, o situație de acest gen se regăsește și la Școala nr. 8, unde Simona Cojocariu, în trecut pe lista PSD pentru Consiliul Local, și la un pas mic să fie învestită în plenul municipal. A renunțat prin demisie la mandatul de ales local, delimitându-se total de partid.

 

De altfel, o altă social-democrată care și-a pierdut funcția de director este Galia Hrimiuc, de la Darabani, care are și calitatea de consilier județean aleasă pe listele PSD la alegerile din septembrie 2020.

 

La fel de surprinzătoare pare să fie promovarea pe postul de director plin a Crinei Muraru la Școala nr. 11, în condițiile în care în 2020, când și-a pierdut calitatea de inspector școlar i s-a recomandat să revină la catedră, așa cum s-a întâmplat și cu alți colegi schimbați.

 

În oglindă poate fi remarcată și numirea pe postul de director al Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) Botoșani a Cătălinei Lupașcu, consilier local PNL. 

 

Primele acuze de ilegalitate

 

Acuzată că dorește să politizeze sistemul educațional, Ada Macovei și-a asumat schimbarea a doar 44 de directori din totalul de 173, adică undeva la un sfert din funcțiile de conducere din școlile botoșănene. Iar asta în condițiile în care astfel de mutări au avut loc mai mereu la început de an școlar, înainte de organizarea concursurilor de către minister, ultimul având loc în 2017.

 

În cadrul ședinței de joi a votat împotrivă în cazul a zece dintre numiri și Paul Octav, care a fost numit pe postul de director la Colegiul Economic, motivând faptul că persoanele în cauză nu fac parte din Corpul Experților în Managementul Educației, existând în acest sens prevedere legală neabrogată. „Nu puteam să acord un vot pentru ceva ilegal”, a explicat încă inspectorul școlar general adjunct.

 

Numirea cadrelor didactice care vor ocupa, prin detașare în interesul învățământului, funcții de conducere de director sau director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe din județul Botoșani, în anul școlar 2021-2022, începe cu 1 septembrie.

 

Din cei 173 de directori și directori adjuncți numiți joi, 4 sunt foști inspectori școlari

 

De asemenea, din cei 44 de directori/directori adjuncți nou numiți, mai mult de jumătate revin pe funcțiile deținute cu câțiva ani în urmă.

 

Iată modificările:

 

  • Școala Gimnazială nr. 1 Hudești – Ștefan Marinel i-a luat locul Mirelei Apătăchioae
  • Școala Gimnazială Dimitrie Pompeiu Broscăuți – Apostol Iuliana Andreea a fost înlocuită cu Nechifor Iulian Cătălin
  • Școala Generală nr. 1 Văculești – Butău Lăcrămioara a fost numită în locul Iulianei Vreme
  • Liceul de Artă Botoșani – Beatrice Părădie a trecut pe postul de director adjunct, locul său fiind preluat de Andreea Codruța Suhăreanu
  • Liceul Regina Maria Dorohoi – Bolohan Gabriela a fost numită în locul lui Pochișcan Emilian. Director adjunct a fost numită Ciobanu Cristina
  • Colegiul Național AT Laurian – Daniel Bucătaru numit director în locul Mihaelei Prăjinariu. Ioan Onofrei are continuitate pe postul de adjunct
  • Liceul Dimitrie Cantemir Darabani – Prisacariu Alin a fost înlocuit cu Răileanu Manuela Petronela
  • Școala Generală nr. 1 Răchiți – Pușcașu Gavrilă Simona înlocuită cu Dănilă Andreea Mara.
  • CJRAE – Alina Robu înlocuită cu Cătălina Lupașcu
  • Școala Gimnazială Dan Iordăchescu Hlipiceni – Roșca Lucian Aurel înlocuit cu Amihăesei Ciprian Adrian
  • Școala Gimnazială Nicolae Călinescu Coșula – Cornaci Marius Corneliu numit înlocuit în locul lui Sandu Maricel
  • Școala Gimnazială AI Cuza Dorohoi – Ionescu Marius i-a luat locul lui Alinei Daniela Surdu
  • Școala Gimnazială nr. 1 Orășeni – Deal – Iftode Carmen numită director în locul lui Tănasă Radu Bogdan
  • Palatul Copiilor Botoșani – Mihaela Huncă a fost înlocuită cu Mihaela Epure
  • Școala Gimnazială nr. 1 Concești – Iancu Petronela înlocuită cu Țului Lăcrămioara
  • Școala Gimnazială nr. 1 Dorohoi – Romanescu Liviu i-a luat locul Veronicăi Ivănescu
  • Colegiul Economic Octav Onicescu – Paul Octav numit director în locul Cristinei Lovin
  • Liceul Tehnologic Ștefan cel Mare și Sfânt Vorona – Lupu Daniel a fost înlocuit cu Gicoveanu Mihai
  • Liceul Tehnologic Petru Rareș Botoșani – Mardare Ioan înlocuit cu Achihăiței Radu
  • Școala Gimnazială nr. 1 Cristești – Ciobanu Bogdan numit în locul Mariei Moscalu
  • Școala Gimnazială Gheorghe Coman Brăești – Olariu Marinela înlocuită cu Cîmpanu Monica
  • Școala Gimnazială nr. 1 Ungureni – Baltariu Iuliana Flavia numită în locul Elenei Drochioi
    Școala Gimnazială nr. 1 Dumeni – Dumbravă Ciprian Claudiu înlocuit cu Murariu Lucian Mirel
  • Liceul Tehnologic Bucecea – Gușu Elena Silvia numită în locul Carolinei Enea
  • Școala Gimnazială Maria Enescu Cosmovici Mihăileni – Dumbravă Daniela Luminița, înlocuită cu Fercalu Simonica
  • Școala Gimnazială nr. 11 Botoșani – Crina Muraru numită director. Postul de director adjunct i-a revenit Mihaelei Cantimir. În trecut unitatea a fost condusă de Filip Eugenia
  • Școala Gimnazială Nicolae Iorga Dersca – Afusoaie Vasile numit în locul Lilianei Fusa
  • Liceul Tehnologic Todireni – rocadă, Gontineac Maria înlocuită cu Hemen Carmen Maria
  • Școala Gimnazială nr. 1 Bălușeni – Dornean Silvia numită în locul Anișoarei Horodincu
    Școala Gimnazială Leon Dănăilă Darabani – Hrimiuc Dalia înlocuită cu Ștefănucă Dumitru Ovidiu
  • Școala Gimnazială nr. 1 Avrămeni – Prodan Verginia i-a luat locul lui Hromei Neculai
  • Școala Gimnazială nr. 1 Lunca – Bejan Vasile înlocuit cu Uliniuc Corina Elena
  • Școala Gimnazială Dimitrie Brânză Viișoara – Bejinariu Anca înlocuită cu Ceică Cristina Lumința
  • Școala Gimnazială nr. 1 Prăjeni – Bârsanu Lăcrămioara înlocuită cu Răileanu Alexandru
  • Școala Gimnazială nr. 1 Leorda – Burlacu Cătălina înlocuită cu Ionel Cristian Florin
  • Școala Gimnazială nr. 1 Blăndești – Tănasă Elena i-a luat locul Mihaelei Cantimir care a devenit director adjunct la Școala 11
  • Școala Gimnazială nr. 1 Tudor Vladimirescu Albești – Ciocan Mihai a fost înlocuit cu Buciumanu Gabriela
  • Școala Gimnazială Elena Rareș Botoșani – Simona Cojocaru a fost înlocuită cu Ciobănașu Ioan
  • Liceul Tehnologic Elie Radu Botoșani – Badea Alina Daniela înlocuită cu Vieru Nicoleta Delia
  • Liceul Dimitrie Negreanu Botoșani – Balan Constantin Liviu înlocuit cu Axinte Camelia
  • Școala Gimnazială nr. 1 Albești – Balan Nușa înlocuită cu Muțuzac Anca Nicoleta

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store