Un botoșănean în vârstă de 38 de ani a fost salvat de mama sa, în vârstă de 61 de ani, care i-a donat fiului său un rinichi. Cu acest prilej, medicii ieșeni trag un semnal de alarmă.
Bărbatul din Botoșani se poate considera norocos, spun medicii, pentru că a avut alături o mamă care a făcut gestul salvator, acela de a-i dona un rinichi. Cazurile acestea sunt, din păcate, foarte rare.
Pe listele de așteptare, doar în zona Moldovei, se mai află încă 500 de pacienți care nu știu, astăzi, dacă ajutorul le va veni la timp.
Reamintim că medicii de la Spitalul C.I. Parhon din Iaşi au realizat al 13-lea transplant renal din acest an. Un bărbat de 38 de ani a primit şansa la o viaţă mai bună chiar de la mama lui.
Botoșăneanul era dependent de dializă de mai bine de un an şi diagnosticat cu insuficienţă renală, dar şi cu diabet de tip 1. Acesta a primit un rinichi chiar de la mama lui, de 61 de ani. Astfel, bărbatul nu va mai fi nevoit să meargă de trei ori pe săptămână la spital pentru dializă.
„Este o pereche, donator cu primitor, o familie din Botoşani care a înţeles să facă un efort deosebit şi la care din fericire testele au arătat compatibilitate. Este vorba de un tânăr de 38 de ani din Botoşani care era cunoscut de la 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1 şi la care, din păcate, boala a avansat, astfel încât în urmă cu un an a trebuit să înceapă şedinţele de dializă cronică, trei şedinţe pe săptămână, iar pentru acest tânăr şansa şi speranţa a venit de la mama lui, o doamnă de 61 de ani într-o stare de sănătate foarte bună şi atunci a fost programată această intervenţie", a declarat pentru Mediafax Ionuţ Nistor, nefrolog la Spitalul C.I. Parhon Iaşi.
Intervenţiile chirurgicale de prelevare şi transplant s-au desfăşurat aproape simultan, în două săli de operaţii de la Spitalul C.I. Parhon din Iaşi.
„Au decurs fără incidente. Grefa renală era foarte bună, diureza a fost abundentă încă din primele minute după implantare. Nu am avut niciun incident intraoperator şi totul a decurs bine", a declarat Radu Andriciuc, chirurg la Spitalul C.I. Parhon.
Medicii spun că bărbatul deja se recuperează, analizele post operatorii sunt foarte bune, iar în două săptămâni ar putea pleca acasă.
Acesta a fost al 13-lea transplant renal efectuat în acest an la Iaşi. Potrivit medicilor, în timp ce numărul donatorilor în viaţă creşte, cel al celor aflaţi în moarte cerebrală a scăzut faţă de anul trecut. Din ianuarie şi până acum s-au făcut zece operaţii de la donator viu şi doar trei de la donator în moarte cerebrală.
„Din păcate, majoritatea transplanturilor de anul acesta, pe zona Moldovei, au fost de la donator viu. Sunt foarte puţine cele de la donatori în moarte cerebrală. Nu ştiu cauzele pentru care nu se mai donează ca în anii trecuţi. Ar trebui încurajată foarte mult donarea de la pacienţi în moarte cerebrală deoarece sunt foarte mulţi pacienţi pe lista de transplant care ar putea beneficia de o calitate a vieţii mult mai bună", a explicat pentru Mediafax Radu Andriciuc.
În zona Moldovei sunt peste 500 de pacienţi pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: