Polițiștii, despre amenzile date în pandemie: Numai noi știm ce a fost în zilele acelea / Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!

Pe viitor, polițiștii din linia întâi sunt sfătuiți „să nu se mai repeadă” la aplicarea de sancțiuni.

 

Potrivit celor declarate de președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne, Vasile Zelca, pentru Bugetul.ro, în perioada în care au existat restricții privitoare la pandemia de COVID-19, șefii din Poliția Română au pus presiune pe personalul din prima linie, să amendeze populația.

 

Zelca îi acuză pe șefii din Poliția Română că nu i-au instructat pe oamenii de prima linie cu privire la amenzi. Pe viitor, Vasile Zelca i-a sfătuit pe polițiști din linia întâi „să nu se mai repeadă” la aplicarea de sancțiuni.

 

Președintele SNPPC susține că nu a existat un plan cu număr fix de amenzi, însă au existat presiuni în acest sens, să se dea cât mai multe amenzi.

 

„Dar nu putem să punem niște oameni să dea sancțiuni, să punem presiune pe ei. Numai noi știm ce a fost în zilele acelea, în cei doi ani de zile, ce presiune a fost pe funcțiile de execuție: ‘Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!’. Iar acum constatăm, cu stupoare, că decidenții care au luat astfel de decizii, cei care au pus presiune pe funcțiile de execuție, sunt foarte bine-mersi și plătesc tot cei din bază. Nu vreau să spun acum că exista un plan de amenzi, exista o presiune să se aplice amenzi. Era o presiune. Nu exista un plan: Domne, dați 10 amenzi pe zi! Dar era o presiune: Câte amenzi au fost? Păi, numai atâtea? De exemplu, dacă întrebi, ca șef, câte amenzi s-au dat pe cutărică lege, e o presiune pusă pe funcția de execuție”, a spus, pentru Bugetul.ro, liderul de sindicat.

 

Despre cele declarate de comisarul-șef Christian Ciocan (vezi AICI declarațiile), anume că răspunderea polițistului este individuală, Vasile Zelca a afirmat următoarele:

 

„Noi am pus problema și din punctul de vedere al instruirii, pentru că am criticat faptul că legiuitorul și anume Guvernul, că până la urmă erau hotărâri de guvern. Venea cu propuneri astăzi, la ora 10 noaptea, cu aplicare de la 12 noaptea. Nimeni nu efectua un instructaj polițiștilor, nimeni nu s-a ocupat să instruiască și să coordoneze polițiștii, pentru că până la urmă șefii, profesional, au în fișa postului anumite obligații de sprijin, îndrumare, coordonare și control al subordonaților. Nu a exista un instructaj din partea șefilor și nu a existat, de fapt, timp, pentru a se realiza acest instructaj.

 

Și la ce mă refer? În OG 2 privind regimul contravențiilor se spune clar că orice modificare legislativă trebuie să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Pentru cazuri de excepție, există un alt termen de 10 zile. Tocmai pentru că legiuitorul s-a gândit să pună la dispoziție, atât agentului constator, cât și celui care este vizat de modificarea legislativă, timp să se adapteze la noile prevederi.

 

Ori, dacă eu dau astăzi o hotărâre de guvern, pe care o aplic la 12 noaptea, cu siguranță, vor apărea sincope, vor apărea probleme.

 

Eu nu o să comentez ce spune domnul Christian Ciocan, pentru că nu mă interesează ce spune dânsul. Nu s-a ajuns în această situație din cauza lipsei de pregătire a polițiștilor, s-a ajuns din cauza lipsei de timp pentru pregătire.

 

Iar, pe viitor, îi sfătuim pe polițiști să nu se mai repeadă de la aplicarea de sancțiuni, până când nu se clarifică situația. Au 10 zile la dispoziție, cel puțin 10 zile, să se instruiască, să aprofundeze noua prevedere legislativă. Dorim, totodată, să nu se mai întâmple această presiune. Și legiuitorul, până la urmă, că și Guvernul este legiuitor, prin hotărârile de guvern, să respecte lege. Noi, SNPPC-ul, de exemplu, am fost sancționați la greu în perioada 2020-2021, când am participat la proteste și am depășit mereu numărul de participanți admis de lege, 100. Le-am câștigat pe toate pe această prevedere, că nu au respectat termenul de 10 zile”.