Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE

Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).

 

WC-uri turcești pentru polițiști 

 

Poliția Botoșani cere oferte de la firme de profil pentru un contract privind „achiziția de lucrări de confecționare și înlocuire unități WC din lemn de rășinoase, în diverse locații de pe raza județului Botoșani”.

 

În caietul de sarcini se indică faptul că în cadrul achiziției se dorește „confecționarea a șase unități clasice WC din lemn de rășinoase, cu dimensiunile de 120 cm x 120 cm x 220 cm, neracordabile la utilități”.

 

Ceea ce înseamnă că practic vor fi înlocuite toaletele vechi cu unele noi, dar cu aceeași structură. Întreaga achiziție se ridică la suma de 9.000 de lei și este pentru șase posturi de poliție rurale din județul Botoșani. „S-a luat decizia achiziției de lucrări de confecționare și înlocuire unități WC din lemn de rășinoase, pentru înlocuirea celor existente, degradate”, se mai arată în procedură.

 

Autospeciale de lux pentru polițiștii botoșăneni, BMW-urile sunt deja în trafic – FOTO & VIDEO

 

Reprezentanții Poliției Botoșani susțin că nu s-a luat în calcul nicio clipă varianta construirii unor grupuri sanitare decente și adaptate vremurilor actuale în care practic funcționăm conform cerințelor europene și avem pretenții asemenea. Iar acest lucru este cauzat de nealocarea resurselor financiare pentru infrastructura care susține activitatea Poliției.

 

În județul Botoșani sunt funcționale 71 de sedii de poliție rurale și aproape toate au toalete în „fundul curții”. Sunt practic construcții din lemn neracordate la utilități și care, mai ales pe timpul verii, emană un miros pestilențial.

 

Doar șase sedii,

din comunele Rădăuți Prut, Călărași, Avrămeni, Durnești, Drăgușeni și Ungureni au fost modernizate grație unui proiect transfrontalier cu Republica Moldova, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR).

 

Ministrului MAI i-a fost rușine la Botoșani, dar i-a trecut când a ajuns la București

 

În 2021, prezent la Botoșani, ministrul Lucian Bode accentua acest „handicap” al Poliției Române, situația fiind generalizată la nivel național. În întreaga țară erau pe atunci 1.000 de sedii de Poliție cu toalete în curte.

 

Și probabil, cu foarte mici excepții, numărul a rămas neschimbat și după doi ani din mandatul său în fruntea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

 

„Aşa cum aţi văzut în construcţia bugetară pentru anul 2021 am ţinut cont de aceste vulnerabilităţi, eu le numesc vulnerabilităţi ale sistemului de ordine publică faptul că avem în continuare peste 1.000 de posturi de poliţie cu toaleta în fundul curţii. Este o vulnerabilitate pentru Poliţia Română”,

ministrul Lucian Bode la Botoșani

 

Toalete din lemn lăsate în fața ministerului

 

Această bătaie de joc la adresa polițiștilor din teritoriu a fost remarcată și sancționată inclusiv de sindicaliștii Europol care au dus la un protest celebrele toalete din lemn găsite la sate prin curțile oamenilor, dar și la sediile polițienești.

 

„Avem un protest simbol. Am adus realitatea din țară la minister. Fără apă, fără săpun, așa arată realitatea din teren. Nimeni nu a făcut niciun demers să reducă numărul posturilor de poliție fără toaletă. Cum să se respecte măsurile de protecție recomandate în condițiile în care mii de colegi nu au apă curentă?! Nu mai spun de rușine când cineva întreabă unde este toaleta. Acestea pot fi adevărate monumente ale reminiscențelor Miliției. Noi am identificat sute de posturi care nu au avize sanitare, sunt fără respectarea normelor legale. Nimeni nu verifică. Noi așteptăm un răspuns din partea ministerului. Le vom lăsa aici toaletele, astfel încât poate se uită pe geam să le vadă cum ne desfășurăm activitatea”,

Cosmin Andreica, președinte Sindicatul Europol

 

 

Cele șase WC-uri de la Botoșani, de la momentul semnării contractului de achiziție, vor avea un termen de livrare de 10 zile și o garanție de 12 luni.

 

Semn că, probabil, polițiștii care le vor primi vor fi nevoiți să se obișnuiască cu gândul că vor trebui să meargă tot în fundul curții pentru nevoile fiziologice.