Platformele de deşeuri „cu scandal” stopate: Edilii caută noi soluţii

 

Înfiinţarea platformelor de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile a fost stopată pentru o perioadă de o săptămână de zile urmând ca reprezentanţii Primăriei municipiului Botoşani să reanalizeze amplasamentele iniţiale pentru a constata dacă într-adevăr au fost situaţii care să producă valul de nemulţumiri printre cetăţenii oraşului.

Înfiinţarea acestor platforme face parte dintr-un amplu program european cu întindere în întreg judeţul Botoşani, proiect derulat de Consiliul Judeţean „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Botoşani”  şi prin care se urmăreşte amenajarea unor 150 de astfel de locaţii numai în municipiu. La nivel naţional 20 de judeţe au avut posibilitatea să acceseze un astfel de program însă la nivel local aceste platforme au stârnit adevărate accese de furie printre botoşăneni din cauza locaţiilor stabilite într-o primă fază. „Fiecare înţelege principiul european că trebuie să colectăm selectiv deşeurile dar toată lumea ar vrea să fie în faţa blocului altuia şi nu în faţa blocului lui. Am luat decizia şi am discutat cu administratorul public al judeţului să stopăm un pic lucrările, vreme de o săptămână. Împreună cu Direcţia de Edilitare vom reanaliza amplasamentele să vedem dacă nu cumva sunt şi nişte lucruri care nu trebuiau să fie”, a declarat viceprimarul Viorel Iliuţă.
CITEŞTE:
 Scandal în municipiu cu buldozere şi platforme de deşeuri – FOTOGALERIE
Proiectul permite măsura de reamplasare a platformelor de colectare numai în cazul în care sunt respectate cele trei criterii, respectiv distanţa de minim 5 metri până la cel mai apropiat bloc, să deservească un anumit număr de locuitori şi să fie separate de celelalte locaţii de colectare a deşeurilor menajere. „Este adevărat că nu o să mulţumească pe toată lumea. Suntem în Europa, trebuie să respectăm angajamentele făcute faţă de Europa. În Europa procesul de colectare selectivă a început de mulţi ani, au fost probleme şi la dânşii dar în final lumea acolo s-a civilizat. Aceste zone de colectare selectivă nu pot fi laolaltă cu celelalte, cele menajere unde gunoiul se strânge de-a valma cu sticlă, pet şi hârtie”, a mai spus viceprimarul.

Odată cu finalizarea celor 150 de platforme, în cazul în care botoşănenii nu vor respecta destinaţia acestora şi vor depozita şi deşeuri menajere în locaţiile unde ar trebui să se facă colectare selectivă, municipalitatea gândeşte chiar perceperea unor sancţiuni, singura măsură care ar putea disciplina cetăţenii certaţi cu civilizaţia. „După un termen de două, trei luni o să spunem, oameni buni trebuie să ne învăţăm să fim civilizaţi. Ce vă pot spune este că tot ce s-a făcut în România şi în lume, lucruri care au rezistat, s-au făcut cu forţa”, a încheiat viceprimarul dând exemplu Palatul Poporului de la Bucureşti care nu ar fi existat astăzi dacă Nicolae Ceauşescu nu ar fi intrat cu buldozerul în mai multe case stârnind astfel mai multe drame personale printre deţinătorii acestora dar care au ca drept rezultat impozanta clădire care va dăinui în timp.
CITEŞTE:
 Tincu pe cale să sisteze proiectul CJ cu deşeuri în cartiere: Umplem târgul de rahat