Peste 150 de cazuri cu amputări de membre la Secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean

 

Peste 100 de botoşăneni diagnosticaţi cu ateroscletoză au necesitat intervenţii chirurgicale în anul 2012 pe Secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Mavromati. Pacienţilor li s-au amputat membrele inferioare din cauza avansării rapide a bolii.
Potrivit cadrelor medicale mulţi dintre pacienţi se prezintă cu tulburări circulatorii şi la nivelul arterelor coronare ale inimii sau ale creierului şi peste 50% dintre decese se produc din cauza afecţiunii inimii, infarctul miocardic. „Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare numită şi arterită este o boală a arterelor membrelor inferioare caracterizată prin dezvoltarea unor aşa zise dopuri în interiorul vaselor care provoacă micşorarea calibrului şi diminuarea circulaţiei sângelui. Cea mai frecventă cauză de arterită este ateroscleroza. Aproximativ 63% dintre decese se produc prin infarct miocardic, 9% prin accidente vasculare iar 8% datorită altor probleme cardiace”, a spus Ioan Asaftei, director adjunct al spitalului.
Boala apare mai des la fumători, iar combinaţia fumat, diabet zaharat implică o severitate mai mare a cazurilor. Ca şi statistică a numărului de proceduri efectuate de secţia chirurgie de amputaţii, în cursul anului 2012 de la 1 ianuarie este de 175 de cazuri. Amputaţii deasupra genunchiului 41, sub nivelul genunchiului 5, amputaţii de deget ale piciorului 34, amputaţii de deget ale piciorului inclusiv osul 57.
CITEŞTE:
 "Secţia morţii” de la Spitalul Judeţean - peste 100 de botoşăneni şi-au găsit sfârşitul într-un singur an