Pesta africană a băgat autoritățile în sperieți: Ne-a pus în alertă maximă FOTO & VIDEO

Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentațiilor (ANSVSA), Laslo Nagy Csutak a fost prezent astăzi, 14 iunie 2016, la Hotelul Rapsodia, acolo unde s-a desfășurat o ședință ce s-a axat pe problema virusului pestei porcine africane.

 

Acesta a ajuns la Botoșani la ora 11.30 și a fost însoțit de prefectul Dan Nechifor.  În cadrul ședinței, vicepreședintele ANSVSA a declarat că scopul întâlnirii de astăzi este de a trece în revistă toate măsurile care trebuiesc aplicate pentru prevenirea reproducerii pestei porcine africane, iar în caz de apariție, măsurile care trebuiesc luate pentru eradicarea în regim de urgență a bolii de pe teritoriul României. 


”După cum cunoașteți, cam de o săptămână, am fost notificați de partea Ucraineană că s-a depistat un focar de pestă porcină africană care ne-a pus în alertă maximă. Dna. director de la DSVSA Botoșani a luat deja primele măsuri săptămâna trecută. A prezentat situația în cadrul Colegiului Prefectural și cu ajutorul dl. prefect, deja am dispus primele măsuri care trebuie luate pentru a preveni apariția bolii”
Laslo Nagy Csutak , vicepreședinte ANSVSA


Totodată, vicepreședintele ANSVSA a mai adăugat: 


”Am considerat că este utilă întâlnirea noastră la nivelul celor opt sau nouă județe care se situează la granița N-E ,ceea ce înseamnă vecinătate cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a dispune și pentru a da aceeași măsură ce trebuie să o punem în aplicare pentru prevenirea pestei porcine africane. Rugămintea este să demonstrăm că suntem o echipă comună, un corp comun, să depunem tot efortul pentru a lua toate măsurile în ceea ce privește apariția, examenul clinic, serviciul sanitar care efectuează controlul la nivelul punctelor de frontieră la tot ce înseamnă animale vii, produse de origine animală, furaje”, spus Csutak.


Laslo Nagy Csutak a solicitat maximă atenție în ceea ce privește controlul asupra animalelor vii și a produselor preparate din carne care ajung la punctele de frontieră. 

(Ș.V.)