Mai mulți senatori, majoritatea membri PSD și UNPR, au inițiat un proiect de lege de modificare a Statutului funcționarilor publici astfel încât parlamentarii să devină automat functionari publici și chiar înalți funcționari publici, fără concurs, după ce li se încheie mandatul, potrivit Hotnews.
Conditia este ca deputatul sau senatorul sa fi avut macar un mandat complet si sa fie absolvent de studii superioare. Astfel, prin modificare, legea va prevede:
"Functionarii publici sunt persoanele numite in conditiile prezentei legi intr-o functie publica precum si senatorii si deputatii care au exercitat un mandat complet de parlamentar. Persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public."
Se completeaza articolul care prevede cine poate fi numit functionar public definitiv, cu: "senatorii si deputatii care au exercitat un mandat complet de parlamentari si care au studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau studii superioare de scurta durata absolvite cu diploma."
De asemenea se propune urmatoarea modificare:
"Intrarea in categoria inaltilor functionari publici se poate face prin concurs national sau de drept, pentru parlamentarii care au exercitat cel putin un mandat de parlamentar intreg. Recrutarea pentru sustinerea concursului national se face de catre o comisie independenta formata de 7 membrii numiti prin Decizie a primului ministru. Membrii comisiei au mandate fixe de 4 ani. Persoanele prevazute pot fi numite in functii publice corespunzatoare categoriilor inaltilor functionari publici."
In expunerea de motive, semnata in numele initiatorilor de senatorul PSD Florinel Butnaru, se precizeaza ca in prezent legea este "extrem de restrictiva cu privire la intrarea in Corpul functionarilor publici, stabilind ca unica conditie de profesionalizare a functiei publice concursul" si ca aceasta "nu este actualizata la cerintele de dezvoltare ale societatii si nu are in vedere eficienta administratiei publice si calitatea managementului in administratie, dar si experienta dobandita pentru a ocupa diferite functii de conducere".
Mai mult, in UE, "profesionalizarea functiei publice nu se limiteaza la a fi ocupata numai prin concurs si instituie tratamente juridice distincte pentru anumite categorii de persoane".
Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochitoiu, unul dintre semnatari, a declarat pentru Digi 24 ca este "foarte suparat" de faptul ca, daca acest proiect de lege nu trece, nu poate ajunge ambasador. "Deci atentie, eu parlamentar, facultati, doctorate, Institutul de Diplomatie Roman absolvit, retineti, eu acum, daca nu trece legea asta, eu nu pot fi ambasador. Ceea ce sunt foarte suparat pe treaba asta. Si-au creat o casta acolo unde nu poate sa mai intre nimeni. Deci eu, la legea asta, asta am avut pretentia: sa deschideti usile si altora, nu numai neamurilor voastre cum era la notari. Nu se poate asa ceva, din tata in fiu, ca nu e monarhie!" a spus senatorul. Proiectul legislativ a fost depus la Senat pe 2 martie. Initiatorii: Anghel Cristiana-Irina - senator PC; Bădălău Niculae - senator PSD; Bujor Dumitru-Marcel - senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Burlea Marin - senator UNPR; Butnaru Florinel - senator PSD; Cadăr Leonard - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurenţiu-Florian - senator PSD; Constantinescu Florin - senator PSD; Cristache Iulian - senator UNPR; Deneş Ioan - senator PSD; Dumitrescu Florinel - senator PSD; Duruţ Aurel - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Filip Petru - senator PSD; Frătean Petru-Alexandru - senator PSD; Grigoraş Viorel; Iliescu Lucian - senator UNPR; Ilieşiu Sorin - senator PSD; Ioniţă Dan Aurel - senator Independent; Iovescu Ioan - senator UNPR; Isăilă Marius Ovidiu - senator UNPR; Lazăr Sorin-Constantin - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Cristian-Dănuţ - senator PNL; Mihăilescu Petru-Şerban - senator UNPR; Mocanu Victor - senator PSD; Năstase Ilie - senator UNPR; Neagu Nicolae - senator PNL; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Rogojan Mihai-Ciprian - senator UNPR; Tămagă Constantin - senator PSD; Teodorovici Eugen-Orlando - senator PSD; Vasiliev Marian - senator UNPR; Vochiţoiu Haralambie - senator UNPR.