Asocierea este vitală mai ales pentru fermele mai mici, cu 5-10 hectare.
Numărul cooperativelor agricole din România a trecut de 1.500 anul trecut, unele dintre ele fiind formate din ferme cu suprafeţe mici, de până în zece hectare.
Cooperativa Agri Baza Siloz Cereal Grup, din Botoșani, este doar unul dintre sutele de exemple care există în România, și anume asocieri formate din membri cu 5, 6, 7 sau 10 hectare în proprietate.
„Suntem 35 de membri acum şi avem în total 6.500 de hectare. Până la finalul anului vom fi 50 sau 80 de membri, dar suprafaţa nu va creşte concomitent cu numărul lor, pentru că noi intenţionăm să deschidem larg porţile pentru micii fermieri, care sunt vitregiţi. Chiar şi în prezent avem multe persoane fizice în cooperativă cu suprafeţe de 5, 6 sau 7 hectare“, spune Nicu Temciuc, unul dintre administratorii cooperativei agricole Agri Baza Siloz Cereal Grup, din judeţul Botoşani.
Potrivit Ziarul Financiar, Nicu Temciuc susţine că a obţinut discounturi la achiziţia de inputuri agricole, a reuşit să negocieze vânzarea cerealelor la un preţ mai bun şi, conform legislaţiei actuale, are anumite facilităţi, precum scutirea de plata impozitului pe venit.
De asemenea, este în dezbatere parlamentară un nou proiect de lege privind scutirea cooperativelor agricole de la plata impozitului pe clădirile şi terenurile utilizate.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: