Orfani sacrificați pentru economii la vistieria statului: O soluție crudă pentru a salva bugetul României

Această decizie  ar fi, de fapt, una dintre soluțiile la care se va putea apela  pentru a salva gaura din bugetul de stat.

 

Dacă în anul școlar 2022-2023 elevii orfani cu un părinte decedat sau ambii părinți decedați primeau bursa socială fără a avea o limită de venit, în anul școlar 2023-2023, bursa socială pentru un elev cu un părinte decedat va fi condiționată de venitul minim, potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor școlare pusă în dezbatere de ministerul Educației.

 

Începând cu anul 2020, bursele sociale s-au acordat pentru elevii orfani sau orfan de un singur părinte, cum sunt denumiți în ordinele de ministru, fără a fi condiționate de venit. În 2018 și 2019 bursa socială era doar pentru elevi orfani de ambii părinți, fără sa fie condiționata de venit.

 

Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare în anul 2023-2024, pusă în dezbatere de Ministerul Educației, face diferența între elevii cu un părinte decedat care pot primi bursă socială, dacă se încadrează într-un anumit venit pe membru de familie și elevii cu ambii părinți decedați, care pot beneficia de bursă socială indiferent de venit. Termenul de orfan nu mai apare deloc, scrie Edupedu.

 

„Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă pentru a salva bugetul României. Este o discriminare să hotărăști acordarea bursei de orfan în funcție de venitul părintelui supraviețuitor”,

a declarat Lavinia Dinu, voluntar în Asociația Există Viață După Doliu.

 

Lavinia Dinu a lansat o petiție, Orfan în România, care a strâns peste 7000 de semnături, prin care se solicită modificarea articolului 10, litera b, din elevi cu ambii părinți decedați în elevi orfani. Orfanii sunt copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi.

 

Ministerul Educației a luat această măsură pentru „adaptarea metodologiei la legislația în vigoare, codul civil nu prevede termenul de orfan. Orice propunere este binevenită și se poate trimite pe adresele comunicate pe site-ul Ministerului” ( n.r. adresele sunt [email protected] și [email protected]),  a declarat pentru Edupedu.ro Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

 

„Faptul că stabilesc pentru orfan de un părinte o limită de venit în sine nu este discriminare, dar cuantumul acestui venit trebui să fie unul proporțional. Eu apreciez că limita pusă de Minister nu e una proporțională în raport cu realitățile și nevoile unui copil”,

 

spune Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Cum a apărut distincția dintre elev cu un părinte decedat și elev cu ambii părinți decedați? S-a introdus o nouă categorie de burse sociale, pentru elevi care provin din familii monoparentale.

 

Elevii cu un părinte decedat pot beneficia de bursă socială de 300 de lei, dar ei au fost incluși în categoria de burse sociale pentru familii monoparentale. Această categorie de burse sociale este nou introdusă și este acordată dacă familia realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie.

 

Venitul minim la nivelul acestui an este 1898 de lei. Elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni mai mic sau egal cu 1898 de lei pot lua bursă. Cei care au peste 1898 de lei venit pe membru de familie nu pot primi bursă socială.

 

Citește articolul integral AICI

 

(Sursa foto - Tiscali Notizie)