”Am să scriu mereu același text, poate că și moartea se va plictisi și nu va mai lua viața oamenilor!”
Astfel începe textul postat de Stelian Aivăncesei, șeful Serviciului R.U.N.O.S. de la Mavromati, după moartea unui cadru medical infectat cu COVID-19.
Este vorba despre asistenta-șefă de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, care a decedat, în noaptea de duminică spre luni, ca urmare a infectării cu virusul COVID-19.
Cadrul medical, în vârstă de 57 de ani era internat, de aproape două săptămâni, pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, decedând pe fondul complicaţiilor generate de infecţia cu SARS-CoV-2. Asistenta de la SJU suferea de obezitate morbidă, ea nefiind transferabilă la o clinică din Bucureşti. Reprezentanții DSP spun că s-a încercat transportul pacientei Bucureşti, însă era instabilă hemodinamic şi nu putea suporta deplasarea nici pe calea aerului, nici terestră.
Stelian Aivăncesei, șeful Serviciului R.U.N.O.S. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, aduce un omagiu impresionant asistenților din spitale.
”De ce mor și asistenții? Pentru că sunt și ei oameni! Oameni care continuă ceea ce au stabilit medicii. Oameni care sunt 24 de ore din 24 alături de pacienți. Oameni care pun suflet și suferă alături de pacienți (chiar dacă uneori mai există și excepții de la regulă). Viață pe care ne-o dă Dumnezeu odată cu nașterea. Viață pe care uneori medicii ne ajută să o continuăm ajutați de asistenți și de Dumnezeu. Am aflat că a murit doamna Guluță Tamara, care a împlinit în data de 5 septembrie 2020 doar 57 de ani și care era asistent-șef în cadrul secției Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, un OM cu SUFLET, o adevărată profesionistă, dar Dumnezeu a hotărât că menirea acesteia pe pământ să se termine”, a scris Stelian Aivăncesei.
Acesta își exprimă regretul pentru plecarea prematură a asistentei, care ”mai avea multe de făcut”.
”Așa cum nu știm când ne naștem, așa nu știm când murim. Dar, totuși mai avea multe de făcut alături de familie, alături de colegi, alături de prieteni, dar …. viața pe pământ Dumnezeu a hotărât să se termine…. probabil pentru a continua … în ceruri. Nimeni și nimic nu poate umple golul lăsat colectivului secției Pediatrie II, colectivului secțiilor/compartimentelor din aceeași locație. Nimeni și nimic nu poate alina suferința celor care au cunoscut-o, suferința celor cu care a împărțit atât bucuriile cât și tristețea, nimeni și nimic nu poate alină pierderea asistenței Guluță Tamara, pierdere care a micșorat FAMILIA –PEDIATRIE”, a continuat Stelian Aivăncesei.
De ce a murit?, se mai întreabă șeful Serviciului R.U.N.O.S. de la Mavromati.
”Pentru că și ea a fost OM! Un OM care a s-a dedicat meseriei alese. Probabil că și îngerii au nevoie de medici, iar aceștia trebuie să fie ajutați și de asistenți. Dumnezeu să o ierte! Sincere condoleanțe familiei îndoliate”.
La final, Stelian Aivăncesei întreabă de ce nu se trimit către centrele universitare și salariații Spitalului Mavromati, de la muncitor necalificat la medic.
”De ce alții pot ajunge, iar cei simpli nu? S-a făcut tot ce s-a putut, dar oare de ce mai există spitale/clinici universitare? Cine are dreptul să ajungă acolo? Oare pentru V.I.P.-uri pot veni avioane, elicoptere… iar pentru cei simpli de la muncitori necalificați la medic… nu se poate? De ce oare când se agravează situația unui bolnav-salariat… nu se trimite mai departe?
Așa cum am spus, la Spitalul Județean de urgență Mavromati Botoșani personalul a făcut tot ce se putea face, dar oare un profesor-doctor nu ar fi putut face mai mult? Sunt întrebări pe care le pun și care sigur, indiferent de răspuns, nu ar mai putea să o învie pe doamna asistent șef Guluță Tamara.
Indiferent de funcție, de situația socială, trebuie să se înțeleagă că oricând poți deveni pacient, că ai dreptul la tot ce poate oferi medicina în ziua de azi, iar dacă… cineva… undeva… cândva… va azita să te trimită mai departe, la un spital superior (că de asta există)… ai toate șansele să-ți rămână doar numele… nu și viața!! Până când?”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: