Obiectiv turistic naţional BATJOCORIT: Cum îşi rup turiştii picioarele pe aleea spre lacul lui Eminescu de la Ipoteşti

Deşi mii de turişti vizitează anual acest obiectiv, lacul și zona de promenadă spre acesta, prin pădure, au devenit un simbol al bătăii de joc.

 

Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, comuna ”Mihai Eminescu”, judeţul Botoşani, este unul dintre cele mai importante obiective turistice şi culturale din nordul României. La Ipoteşti se află şi Casa Memorială Mihai Eminescu, dar şi un complex muzeal şi de studii, unic în ţară.

 

Turiştii îşi rup efectiv picioarele până la lac din cauza dalelor desprinse din aleile denivelate, iar lacul în sine este aproape secat. Pe scurt, nu mai este aproape nimic de văzut la lacul cu nuferi de la Ipoteşti. În momentul de faţă drumul până la lac este o aventură. scrie Adevarul. Din satul Ipoteşti se ajunge la marginea pădurii pe un drum efectiv distrus.

 

Din parcarea amenajată pentru turiştii, la lac se ajunge pe o alee pavată prin mijlocul codrilor. În momentul de faţă, turiştii îşi rup picioarele pe acest drum.

 

Pe porţiuni întregi dalele au sărit sau au fost denivelate din cauza inundaţiilor din această vară. Tot din cauza inundaţilor au apărut şanţuri largi, iar pista pentru biciclişti nici nu mai există. La lac se ajunge pe orbecăite fiindcă indicatoarele turistice au fost efectiv smulse.

 

Odată ajunşi la ochiul de apă, turiştii realizează că nu prea au ce mai vedea. Lacul aproape secat a fost năpădit de stuf şi de gunoaie.

 

”Este o bătaie cruntă de joc. Aşa ceva nu se poate. De două ori era să-mi rup picioarele până acolo. Eu am mai fost şi am vrut să aduc şi nişte prieteni veniţi de la Bucureşti. Ce să vadă? Stuf? Halal”, spune Genoveva, o turistă venită din judeţul Suceava.

 

De altfel, numeroşi turişti veniţi duminică la lac şi-au exprimat nemulţumirea la adresa autorităţilor.

 

Culmea, pentru lacul lăsat în paragină s-au cheltuit peste 450.000 de lei din banii statului. Într-o primă fază în 2014, Consiliul Judeţean Botoşani dădea 200.000 de lei unui medic veterinar care primise lacul prin retrocedările din anii '90, pentru a aduce obiectivul în proprietatea statului. Şi la acea vreme lacul era o ruină năpădită de vegetaţie.

 

Abia după doi ani, în 2016, Consiliul Judeţean mai dădea 250.000 de lei, din bugetul propriu, pentru modernizarea aleilor şi pavarea acestora, montarea de indicatoare rutiere, amenajarea unei piste pentru biciclete, amenajarea unui pod peste lac şi curăţarea acestuia.

 

Minunea a durat aproximativ doi ani, până la primele ploi serioase. Aleile au fost efectiv distruse, pistele de biciclete la fel, indicatoarele smulse, iar lacul lăsat din nou pradă vegetaţiei. Se aşteaptă bani de la Guvern Deşi au trecut patru luni de la inundaţii, autorităţile nu au mişcat nici măcar un deget.

 

Reprezentanţii Primăriei Ipoteşti spun că obiectivul se află în administrarea Consiliului Judeţean şi că au fost tot felul de comisii pe acolo, dar fără niciun rezultat.

 

”Au venit de la Prefectură, au constatat, au făcut rapoarte, dar până în prezent nimic. Pe noi ne interesează situaţia lacului fiindcă vin mii de turişti aici, este foarte căutat şi este bine pentru comuna noastră“, a declarat pentru Adevarul Verginel Gireadă, administrator public al comunei ”Mihai Eminescu”.

 

De cealaltă parte, scrie sursa citată, autorităţile judeţene recunosc dezastrul de la Ipoteşti, dar spun că aşteaptă bani de la Guvern. În cel mai rău caz, vor aloca din nou bani din bugetul propriu pentru a face „cât de cât“ viabil acest obiectiv turistic.

 

”Să vedem dacă se alocă bani de la Guvern în perioada imediat următoare. Dacă nu, trebuie să găsim o soluţie de a reface aceea aleee, cât de cât, să fie accesibilă vizitatorilor. În ceea ce priveşte lacul în sine, este secetă, cred că o să putem interveni cât mai repede pentru a curăţa, fără să punem în pericol nuferii. Să încercăm să rărim stuful”, spune Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store