(P) Gilbert Parker spunea atât de frumos că: „atunci când se naște un copil, mama se naște și ea din nou‟. Mamele singure sunt eroine adevărate, curajoase și temerare. Cu toate astea, sunt și vulnerabile. Mai ales mamele singure din medii defavorizate au nevoie de sprijinul comunitar pentru a-și regăsi echilibru sufletesc și material de care au nevoie pentru a fi bine, alături de puii lor. În nenumărate rânduri am observat că puterea celor mulți mută munții din loc, dar pentru asta este nevoie de ajutor, empatie și dorință reală de a ajuta.
Așadar, cum putem fi alături de mamele singure și copii lor? Iată câteva idei de luat în considerare:
A avea puterea de a îmbunătăți viața altora este pentru mulți oameni, un privilegiu și unul care vine la pachet cu propriul simț al răspunderii. A acționa pe baza acestor sentimente puternice de responsabilitate este o modalitate excelentă de a ne consolida propriile valori personale și de a simți că trăim într-un mod care este fidel propriilor noastre convingeri etice și morale. Psihologii sunt de părere că este mai important să oferi decât să primești, de aceea, ce poate fi mai minunat decât să sprijini o mamă aflată la răscruce!? Cu ajutorul donațiilor din toată țara, Unitedway face diferența și ajută, alături de donatori, mamele defavorizate cu copii. Le oferă adăpost, hrană și servicii medicale de bază, le susțin să revină la studii dacă doresc, să își găsească un serviciu prin care să se poată întreține, le oferă sprijin psihologic pentru a depăși trauma abuzului și le oferă instrumentele necesare de a deveni autonome, pe propriile picioare. Stabilitatea este esențială pentru astfel de femei, independența și curajul să se uite din nou în oglindă și să spună: „Sunt puternică! Merit tot, eu și copilul meu‟. În aceeași măsură, copiii lor, cu susținerea potrivită, sunt reintegrați în școală sau grădiniță, primesc consiliere psihologică, dar mai presus de orice se bucură că în sfârșit au o mamă liniștită și iubitoare alături.
Oricine poate să fie voluntar, de la cei mici, la cei mari. Probabil cel mai important aspect pe care îl vei observa odată ce iei calea voluntariatului și dorești să ajuți femeile defavorizate cu copiii lor este sentimentul de împlinire sufletească. Psihologii consideră că voluntariatul reduce stresul și angoasele, așa că, ajutându-i pe alții, te ajuți pe tine. Mai mult decât atât, ieși din coconul personal și observi și alte povești de viață, descoperi lumea mai în profunzime, așa cum este în realitate. A descoperi punctele nevralgice, vulnerabile ale societății și a contribui la reclădirea lor te face puternic. Cu cât câștigi mai multe lupte și vezi mai multe povești cu final fericit, cu atât devii mai responsabil și îți dai seama că, deși anumite probleme nu te afectează pe tine la nivel micro, acestea au repercursiuni la nivel macro.
Uneori, tot ce are nevoie o mamă singură este o șansă de a plânge pe umărul cuiva și de a-și spune suferințele cu voce tare. Societatea de azi mai degrabă etichetează decât să asculte, iar mamele singure sunt printre categoriile cele mai judecate din societate.
De aceea, oferă-i sprijinul tău emoțional de a ști că ești acolo pentru a asculta și că ești de partea ei. Chiar dacă nu ești neapărat de acord cu tot ce spune ea, sprijin-o. Oferă-i un umăr puternic pe care să poată vărsa lacrimi. A fi capabil să o scapi de această greutate emoțională, chiar și pentru scurt timp, poate ajuta o mamă singură să găsească puterea de a continua atunci când lupta i se pare cea mai grea.
În concluzie, fii sprijin pentru o mamă singură și copilul ei, ajutându-i să-și reclădească propria lume. Oamenii pot muta munții din loc, trebuie doar să vrea.
Sursă foto Shutterstock.com