O zi istorică - De ieri, o piață din Paris poartă numele unui geniu botoșănean: A trăit aici, a suferit, a scris / Este o mare fericire ce se întâmplă acum

Oficialități din Franța și din România au fost prezente la eveniment.

 

În Paris există, începând de ieri, 15 decembrie, o piață care poartă lui George Enescu, marele compozitor născut în Liveni, județul Botoșani.

 

Se află în arondismentul 9, un loc în care a trăit, o bună parte din viața sa, George Enescu.

 

Cea care a deschis evenimentul de inaugurare a pieței a fost, potrivit Rador, violonista româncă Mirana Ţuțuianu, profesor la un conservator din arondismentul 9 - Conservatorului ”Nadia et Lili Boulanger”:

 

"De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris, să ne putem opri într-un loc, unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o. A trăit aici, a suferit, a scris, a adorat Parisul și Franța. A dăruit enorm de mult din persoana dânsului. Este o mare fericire ce se întâmplă acum. Sunt profesoară la Conservatorul din acest arondisment, din 9, iar George Enescu este legat foarte strâns de Conservatorul ”Nadia și Lili Boulanger”.

Nadia Boulanger a fost un foarte mare profesor la care veneau foarte mulți artiști să-i ceară un sfat iar întâlnirea pe care a avut-o cu George Enescu este memorabilă. Doamna Nadia Boulanger spunea că a întâlnit un om de excepție. Suntem strâns legați și sunt mândră că sunt profesoară în arondismentul 9 și că aici este placa. De câte ori voi veni la Conservator, pot să mă opresc. Este locul în care regăsim cele mai multe săli de concerte, unde a locuit majoritatea artiștilor, era, aproape, centrul cultural al Parisului".

 

 

 

 

Cu un mare zâmbet pe chip, bucuroasă în mod evident de acest moment, primărița arondismentului 9, Delphine Bürkli, a adus aminte celor prezenți la eveniment, că, la fel ca și cântăreața Josephine Baker, George Enescu avea două iubiri: România și Paris. Ea amintește că Franța l-a decorat pe Georges Enesco cu cea mai înaltă distincție a statului francez – cavaler al Legiunii de Onoare. Iar de 67 de ani, George Enescu se odihnește în Cimitirul Père-Lachaise. Dar, amintește primărița Delphine Bürkli, în acest cartier Enesco a trăit, a lucrat, la Opera Garnier a compus tragedia lirică ”Oedipe”.

 

Arnaud Ngatcha este adjunctul Primăriei Parisului, însărcinat cu relațiile internaționale și cu francofonia și observă că piața George Enescu se află la doar câțiva pași de unul dintre cele mai vizitate monumente pariziene – Sacre Coeur:
 

"Piața George Enescu este una tipică pentru Paris, al unui Paris foarte drag lui, căci, chiar dacă s-a născut în România în 1881, la Liveni, Enescu a devenit, peste ani, un locuitor al arondismentului 9.  El a fost român și francez, în același timp, un adevărat european. Iar cu această placă dezvelită în mijlocul Parisului, George Enescu rămâne pentru totdeauna înscris în inimile parizienilor și în memoria orașului nostru care îl iubea foarte mult. A dat foarte mult acestui oraș astfel că, acum, este rândul nostru să îi returnăm ceea ce îi datorăm".

 

(Foto: Cristina Teaca / Rador)