O poveste de succes : Cum tragi o ţeapă de 45 de milioane de euro

 

Este relativ simplu. Acumulezi aproape două decenii debite uriaşe la bugetul de stat, după care, sub o ocrotire politică serioasă, bagi firmele în faliment şi apoi faci altele noi cu fix aceleaşi obiect de activitate. Preiei doar ce e bun de la cele vechi, iar pasivul îl laşi lor. În final, oricât s-ar zbate, statul nu poate să recupereze decât sume insignifiante din creanţe.

Nu este vorba de cine ştie ce mare magnat, care dacă ar fi făcut aşa ceva acum probabil ar fi fost după gratii, ci de furnizorii de apă şi căldură din Botoşani şi-au încetat activitatea după ce au acumulat împreună debite de peste 45 de milioane de euro. SC Termica SA şi SC Apa Grup SA au intrat în insolvenţă anul trecut şi în faliment în acest an. De atunci statul a recuperat o parte infimă din datoriile pe care le aveau la buget.
S-a reuşit recuperarea a 0,20-0,25% din creanţe fiindcă lichidatorul nu are ce vinde
Oficial societatea de termoficare a oraşului este falimentară începând cu data de 4 aprilie a acestui an, în timp ce la fostul furnizor de apă procedura s-a deschis pe 22 martie. Prima dintre acestea înregistra datorii în jurul a 32 de milioane de euro, iar cealaltă de circa 15 milioane de euro. În cele aproximativ cinci luni trecute de la declanşarea falimentului Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a încasat sume infime în raport cu volumul obligaţiilor restante. De la Termica s-au recuperat exact 322.433 lei, iar de la Apa Grup 127.240 de lei, ceea ce ar înseamna 0,25%, respectiv 0,20% din totalul debitelor. Motivul principal îl reprezintă faptul că acestea nu prea mai au active, iar lichidatorul, care este acelaşi pentru ambele societăţi, nu prea are ce executa. Practic, în linii mari, noile companii formate în apă-canalizare şi termoficare au preluat doar activul de la unităţile falimentare, nu şi pasivul, astfel încât Termica şi Apa Grup au rămas cu datorii uriaşe şi cu nişte vechituri aproape imposibil de vândut. Acest lucru a fost posibil şi pentru că, deşi fostele societăţi operau pe sute de kilometri de reţea, Fiscul nu a putut pune sechestru pe aceste bunuri deoarece ele erau date doar în administrarea companiilor de către Consiliul Judeţean şi Consiliul Local, nefiind şi proprietare. „Au fost date pur şi simplu spre administrare, nu au fost bunuri care să aparţină societăţilor. Legea 213 a patrimoniului spune clar că nu pot fi sechestrate şi valorificate bunurile care aparţin domeniului public”, a declarat Adrian Ursachi, şeful administraţiei finanţelor publice pentru constribuabilii mijlocii din cadrul DGFP Botoşani.
Şefii unităţilor falimentare au preluat conducerea noilor companii
Nu doar bunurile au fost transferate de pe o societate pe alta, ci şi majoritatea angajaţilor, în frunte cu directorii, au trecut la noile companii. Trei din cei patru directori de la fosta Apa Grup sunt directori şi la Nova Apaserv. În afara directorului general Maricel Georgescu, directorul tehnic Cătălin Fetcu şi cel de exploatare Stelian Dumitrescu au făcut parte, pe aceleaşi posturi, şi din conducerea fostului operator în serviciile de apă şi canalizare. Mai mult, la înfiinţarea SC Nova Apaserv SA din consiliul de administraţie au făcut parte tocmai Georgescu, Fetcu şi Dumitrescu. Şi la Termica – Modern Calor lucrurile stau tot cam aşa. Diaconu a fost şi este preşedintele consiliului de administraţie, iar printre membri îi regăsim pe expeditorul internaţional Constantin Zărnescu şi profesorul de sport Iona Strujan, care au făcut parte şi din CA-ul fostei societăţi. „Acţiunile noastre juridice nu mai pot avea efect asupra debitorului. De la data deschiderii procedurii de insolvenţă raporturile juridice între noi şi debitori sunt suspendate”,Adrian Ursachi, şeful administraţiei finanţelor publice pentru contribuabilii mijlocii din cadrul DGFP Botoşani.
Noul operator de apă stă în chirie la cel vechi
Ingineriile financiare şi administrative de falimentare a fostelor societăţi şi înfiinţare a altora noi au dus la apariţia unor situaţii cel puţin ciudate. Astfel, SC Nova Apaserv SA, societatea care a început să funcţioneze în 2010, stă în chirie la fostul operator, SC Apa Grup SA. Acesta din urmă este încă proprietarul etajului III din clădirea situată pe strada Octav Onicescu din municipiul Botoşani. Este chiar palierul în care îşi au birourile directorii noului furnizor. Lunar Nova Apaserv plăteşte astfel 4.520 de lei fostului operator pentru că îşi desfăşoară activitatea în respectivele spaţii. De asemenea, societatea care funcţionează de anul trecut achită chirie inclusiv pentru o serie de utilaje pe care nu a putut să le preia la înfiinţare. „Au fost sechestrate de ANAF şi le-am preluat în chirie pentru că astfel de utilaje nu găseşti pe toate drumurile”, a afirmat Maricel Georgescu, directorul general al SC Nova Apaserv SA. Acesta intenţionează însă să mute întreaga activitate a societăţii pe care o conduce la fosta Baie Centrală din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde de mai mulţi ani funcţionează centrul de încasări. Astfel s-ar economisi mia de euro care se plăteşte lunar chirie vechiului operator.
Falimente plătite gras
Foştii directori generali ai SC Apa Grup SA şi SC Termica SA, companii intrate în insolvenţă anul trecut şi în faliment în primăvara acestui an, au avut venituri mult peste salariul mediu pe economie. Anul precedent Maricel Georgescu şi Ion Diaconu au fost pe rând directori generali la „Apa Grup”, respectiv „Termica”, societăţi cu datorii uriaşe la bugetul de stat. După ce noile unităţi create de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local, SC Nova Apaserv SA, respectiv SC Modern Calor SA, au început să funcţioneze, cei doi au preluat conducerile acestora beneficiind de sprijinul consilierilor judeţeni şi a celor municipali. Ei au reuşit astfel ca într-un singur an să fie bine plătiţi de firme muribunde, dar şi de altele, care abia au început să furnizeze servicii de apă şi canalizare, respectiv apă caldă şi căldură. Maricel Georgescu a adunat astfel din salariile plătite de cele două societăţi pe care le-a condus anul trecut 126.431 de lei, trei sferturi din această sumă provenind de la agentul economic aflat acum în faliment, iar restul de la cel nou constituit. Cumulat, Ion Diaconu a avut o leafă de 60.833 de lei, împărţită aproape în mod egal între cele două companii de termoficare.
Sergiu BĂLĂŞCĂU