O nouă victimă a mamei fără sterilet

 


La doar o lună şi o săptămînă, bebeluşul adus pe lume de concubina lui Ticu Boz a ajuns deja în spital cu nu mai puţin de trei diagnostice. Cazul familiei Boz a mai fost prezentat în nenumărate rînduri de ziarul de investigaţii Botoşăneanul.ro, atît de pe data de 9 septembrie 2009 (/stiri/reportaj-intemnitati-de-proprii-parinti/), cît şi pe 16 februarie (http://www.botosaneanul.ro/stiri/socant-autoritati-puse-la-pamint-de-o-femeie-fara-sterilet).

Familia Boz a dobîndit o nefericită faimă negativă atît în rîndul vecinilor, cît şi ale autorităţilor care s-au chinuit mai mult de 6 luni de zile pentru a-i prelua pe cei doi minori, care erau crescuţi în condiţii inumane. Părinţii lor, ambii cu afecţiuni psihice s-au opus din răsputeri pentru ca statul să nu le ia copiii, însă într-un final cei doi micuţi au fost daţi în grija unui asistent maternal profesionist în urma eforturilor depuse de angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Trei diagnostice după numai 1 lună de la naştere

Însă, la nici cîteva luni de zile, mama, care datorită afecţiunii de care suferă are mintea unui copil de 8 ani, a dat naştere unui alt bebeluş pe data de 9 februarie la Maternitatea Botoşani, şi culmea a fost lăsată să plece acasă, expunînd pericolulului un nou suflet. Lucru care de altfel s-a şi întîmplat, iar cel care a depistat starea bebeluşului a fost medicul de familie din Vorona, localitate de unde provine mama şi care la vizita periodică a constatat starea îngrijorătoare a acestuia.Copilul a fost internat pe data de 8 martie la Spitalul de Copii, medical de familie din Vorona a solicitat internarea la spital unde copilul a fost diagnosticat cu intoxicaţie cu nitriţi, boli diareice şi torino faringită. Bebeluşul va fi transferat pe secţia de distrofici, urmînd ca prin ordonanţă preşidenţială să îl luîm de acolo şi să îl dăm la un asistent maternal profesionist”, a declarat Cecilia Spătar, director adjunct DGASPC.

Mama trimisă forţat acasă

Mama minorului a stat internată cu acesta la Spitalul de Copii doar cîteva zile, după care din cauza comportamentului a fost trimisă acasă cu o ambulanţă. Bebeluşul va fi ţinut în spital pe secţia de distrofici, pentru ca autorităţile locale să poată urgenta procedurile de preluare a acestuia şi de dare în plasament. “Colegii mei lucrează în prezent la ordonanţă şi cît de repede documentaţia va fi înaintată unei instanţe de judecată. Totodată, copilul nu avea nici certificate de naştere, ci doar unul constatator eliberat  la momentul ieşirii din Maternitate, situaţia a fost clarificată tot de colgii mei de la Complexul de Primire a Copilului în sistem de urgenţă care s-au ocupat de acest caz şi care, în colaborare cu autorităţile locale din Vorona, au reuşit să rezolve şi această problemă. Mai ales că, nici mama nu avea documente de identitate, buletinul ei fiind expirat”, a mai declarat Cecilia Spătar.
Aşa cum am mai menţionat şi în materialele precedente, astfel de situaţii sunt practice inevitabile dat fiind faptul că, din nefericire, nici legislaţia în vigoare nu oferă o soluţie autorităţilor pentru a împiedica femeile cu afecţiuni mintale să mai nască. Practic, femeile în cauză, chiar dacă nu au discernămînt, ar trebui să îşi dea acceptul pentru aplicarea unei metode de contracepţie de durată, cum ar fi procedura de legare a trompelor uterine sau introducerea unui sterilet.

Gabriela ERDIC