„O chestie umană” a scăpat incendiatorul elevei din Hilişeu dintr-un proces

 

Răspunsul pare să fie unul pozitiv după ce s-a întâmplat într-un alt proces pe care Cătălin Andronicese, tânărul de 24 de ani care a incendiat şi înjunghiat eleva din Hilişeu Crişan, l-a avut cu alţi săteni. Pe 9 aprilie, la Judecătoria Dorohoi, a fost înregistrat un dosar în care acesta, alături de un alt inculpat, Andrei Sânculei, erau acuzaţi de lovire sau alte violenţe. Aceasta după ce, chiar în locul unde avea să comită crima, în luna decembrie a anului trecut l-a luat la bătaie pe Nicuşor Gheorţu, provocând totodată distrugeri şi unui alt sătean care locuia prin apropiere.

Catalin Andronicese crima Niculina Bacinschi

În trei termene a scăpat de procesul pentru lovire şi alte violenţe

După doar trei termene, din care la primele două s-au dat amânări pentru citarea inculpaţilor cu mandat de aducere, la cel de-al treilea procesul s-a încheiat. Deşi între timp Cătălin Andronicese a comis o crimă, pe 27 iunie s-a consemnat o surpriză. Litigiului i s-a pus capăt în baza articolului 10 – litera h din Codul de Procedură Penală, ceea ce înseamnă că plângerea s-a retras ori părţile s-au împăcat. Singura pedeapsă, dacă poate fi numită aşa, aplicată tânărului din Hilişeu Crişan, a fost aceea de a i se impune plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, în care se include onorariul avocatului din oficiu.
„În temeiul art. 11 alin. 1 pct. 2 lit) b Cod procedură penală raportat la art. 180 alin. 4 Cod penal şi art. 10 alin. 1 lit) h, dispune încetarea procesului penal ce face obiectul dosarului 1378/222/2013 (…). În baza dispoziţiilor art. 189 Cod procedură penală, onorariul apărătorului Filip Virgil desemnat din oficiu pentru inculpatul A C V în sumă de 300 lei va fi plătit către Baroul de Avocaţi Botoşani din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei, urmând a fi inclus în cuantumul cheltuielilor judiciare avansate de stat”, se arată în hotărârea Judecătoriei Dorohoi.

"E o chestie umană, care se întâmplă aici pe pământ"

Şefii administraţiei comunuale nu cred că sătenilor încă le-ar fi frică de tânăr şi de aceea procesul pentru lovire sau alte violenţe s-a terminat atât de repede. „Nu s-au mai auzit vorbe pentru că, imediat ce se întâmplă ceva în comună, ajunge la urechea noastră. Nu aş crede. Eu ce pot să vă spun este că la ora actuală persoana care este închisă nu prezintă pericol şi nici o formă de ameninţare, deci toată lumea este liniştită la ora actuală. Eu mai multe informaţii despre ce a făcut înainte nu pot să vă dau pentru că nu eram aici”, ne-a declarat Mihai Maxim, noul viceprimar al comunei Hilişeu Horia. Acesta crede că părţile au ajuns la o înţelegere. „E o chestie umană, care se întâmplă aici pe pământ, au ajuns la un comun acord prin care şi-au retras plângerea, nu aş crede că de frică”, a mai spus Mihai Maxim.

Dosarul crimei încă nu este gata

Pe de altă parte, la două luni şi trei săptămâni după ce Niculina Bacinschi a fost omorâtă, Cătălin Andronicese încă nu a fost trimis în judecată. Aceasta cu toate că şi-a recunoscut fapta şi, în plus, nici nu ar fi fost urmărit de regrete şi ar fi spus la anchetă că eleva ar fi primit ceea ce a meritat. Lui i s-a prelungit pentru a doua oară mandatul de arestare deoarece procurorii nu au finalizat dosarul, aşteptându-se încă rezultatul unor analize de laborator. „Într-adevăr, încă este în curs de cercetare, nu avem toate datele de la expertiză, asta ne încurcă cel mai mult, durează până vin rapoartele de expertiză. Se fac şi expertize psihiatrice, şi medico-legale, mai multe, de la caz la caz (…). Sunt tot felul de proceduri şi verificăm tot, tot, tot ca să nu avem surprize”, a afirmat Titiana Ungureanu, prim procuror adjunct Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Ancheta în dosarul crimei de la Hilişeu Crişan, când Niculina Bacinschi a fost omorâtă pe drumul spre casă, când se întorcea de la şcolaă, este coordonată de un procuror şef de secţie.
CITEŞTE ŞI:
 Şefimea judeţului în comuna elevei incendiate: Criminalul a transmis un mesaj