Faptul că botoșănenii mănâncă tot mai nesănătos se reflectă și în statistici. Și asta pentru că la nivelul județului Botoșani sunt înregistrate tot mai multe cazuri de cancere digestive.
La nivelul județului Botoșani sunt înregistrate anual peste 100 astfel de cazuri.
„Am observat în ultimii ani o creștere a frecvenței cazurilor de cancer digestiv, în principal de cancer de intestin gros și de cancer de ficat. Ce se poate face? Depistarea precoce a acestui tip de cancer prin analize, cum ar fi hemoragiile oculte prezent în scaun, sau mai corect, idealul ar fi colonoscopia. Dacă se depistează polipi, aceștia pot fi rezecați, extirpați pentru a scădea riscul de apariție a cancerului de intestin gros. Dacă se face această colonoscopie, se poate depista precoce factorul predispozant pentru cancerul de intestin gros”,
Cornel Saradan, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică
Potrivit medicului botoșănean, acest tip de cancer se depistează de cele mai multe ori foarte târziu, iar acest lucru face ca șansele de supraviețuire să fie reduse.
„Esențialul este să ajungem la timp la medic. Din nefericire, cazurile de intestin gros se depistează tardiv atunci când apare un abdomen acut, adică o complicație, adică o ocluzie intestinală, metastaze pe oriunde, prin ficat, prin plămâni, prin creier, oase. Și bineînțeles șansele de supraviețuire sunt mult mai reduse”,
Cornel Saradan, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică
De aceea, Cornel Saradan s-a gândit la o campanie de depistare precoce a acestui tip de cancer care a luat amploare la nivelul întregii țări.
„Prin intermediul medicilor de familie să încercăm să depistăm la cei care au vârstă peste 50 de ani aceste hemoragii oculte din scaun. Urmează să văd care laboratoare fac hemoragii oculte din scaun, cât ar fi prețul analizei respective. Dacă prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate se poate face această analiză cumva gratuit. Urmează să vedem”,
Cornel Saradan, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică
„Este foarte importantă alimentația, cât mai puține alimente procesate, aditivate adică cu E-uri. O alimentație cât mai naturală, să mâncăm ceea ce se află în piață și care nu este procesat chimic”, a mai spus medicul botoșănean
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: