Nouă vameşi, trei civili şi un ofiţer SRI cercetaţi penal în dosarul cu ţigările

 

Procurorii DIICOT Suceava au dispus începerea urmăririi penale faţă de 13 persoane, nouă vameşi de la Biroul Vamal Stânca-Costeşti din judeţul Botoşani, un ofiţer SRI şi alţi trei civili, acestea fiind cercetate pentru contrabandă cu produse accizabile provenite din Ucraina, scrie Realitatea.net.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Suceava, Marius Cazac, a declarat că procurorii Direcţiei au făcut, vineri, 14 percheziţii domiciliare în judeţul Botoşani, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în infracţiunii de contrabandă cu produse accizabile, provenite din Ucraina.
El a spus că, iniţial, s-au făcut 12 percheziţii, iar ca urmare a acestora, procurorii au cerut Tribunalului Suceava şi au obţinut autorizaţia pentru alte două percheziţii, dintre care una la un locotenent-colonel SRI, frate al unui vameş din Stânca-Costeşti. Totodată, procurorii DIICOT Suceava, împreună cu reprezentanţi ai structurii centrale din Autoritatea Naţională a Vămilor, au făcut un control şi la Biroul Vamal Stânca-Costeşti.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, au fost duşi la sediul DIICOT Suceava pentru audieri un civil, care a primit interdicţia de a părăsi ţara, şi doi vameşi, care au fost reţinuţi, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă. Cazac a mai spus că ancheta în acest caz continuă, fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de 13 persoane, nouă vameşi în cadrul Biroului Vamal Stânca-Costeşti, un ofiţer SRI şi trei civili.
DIICOT Suceava a acţionat în acest caz ca urmare a sesizării Serviciului Român de Informaţii, iar pentru probarea activităţii infracţionale a grupării de criminalitate organizată transfrontalieră, anchetatorii au cooperat cu structura specializată din cadrul SRI. DIICOT a precizat, într-un comunicat, că activitatea infracţională a membrilor grupării, cetăţeni români şi moldoveni, a fost sprijinită de nouă vameşi din cadrul Biroului Vamal Stânca - Costeşti, judeţul Botoşani.
Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către SRI. Cercetările se fac cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Judeţene Suceava, SIR şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.