Noi informații despre norul de praf care a învăluit Botoșaniul: Pe imaginile satelitare se poate vedea... – FOTOGALERIE

Fenomenul neobișnuit a fost semnalat atât la Botoșani cât și în celelalte județe din zona Moldovei.

 

Transportul de praf în troposfera joasă din regiunile de la nord de Marea Neagră a încetat în mare măsură în timpul nopții, se arată într-o postare publicată pe pagina Meteo Moldova.

 

Pe imaginile satelitare MODIS de ieri se poate vedea în mod distinct transportul de praf la macroscară, cu două areale distincte, unul din regiunea Moldovei în care praful e transportat într-o masă de aer ușor instabilă, dar și un areal foarte bine conturat în care transportul de praf se defășura într-o masă de aer stabilă(banda bine conturată ce pornește din nord-vestul Peninsulei Crimeea și se prelungește până în Belarus).

 

Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. Așa cum am spus de ieri, în mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm.

 

De altfel, pe imaginile satelitare detaliate se poate vedea cum la est de norul enorm de praf discutat mai sus există transport de fum din surse de incendiu la sol. Unul din punctele acestea este situat chiar în zona centralei nucleare de la Zaporojie, mult discutată în ultimul timp. Un alt incendiu major se manifesta în zona Donețk, iar un altul se găsește la mijlocul distanței dintre cele două. Pe imagine se poate vedea totuși că panașul de fum al acestor incendii se disipă la o distanță de câțiva zeci de km de sursă, fiind orientat de circulația atmosferică, spre vest. Spre deosebire de aceste surse punctuale, transportul de praf este unul cu extindere mult mai mare, ceea ce indică originea lui naturală (Conf. dr. Lucian Sfîcă).