Val de suspiciuni după tragedia de la fabrica de lactate din Botoșani, unde au murit patru oameni.
Primul angajat care a fost trimis să curețe fosa ar fi lucrat la negru, iar firma a încercat, după moartea lui, să-i înregistreze contractul de muncă antedatat. Există şi un supraviețuitor: un pompier voluntar care a încercat să intre în bazin pentru a-i salva pe cei patru. A leșinat în câteva zeci de secunde şi a fost tras la suprafață.
În fosa morții, adâncă de șapte metri, şi-au găsit sfârșitul patru oameni. Un pompier voluntar al comunei, rudă cu una dintre victime şi vecin cu o alta, ar fi putut avea aceeași soartă. A scăpat miraculos.
Costel Purice, supraviețuitor
“M-am asigurat eu cu o funie și mi-am dat drumul. Erau toți în apă, erau înecați, patronul stătea în picioare. Maxim un minut, atât am stat. Le-am zis oamenilor de acolo, de afară, să mă tragă că nu mai stau, nu mai pot să rezist. Şi apoi nu am mai știut şi am leșinat”
Combinația mortală de substanțe din bazin: monoxid de carbon, acid sulfuric şi amoniac, a fost potenţat de temperaturile ridicate, în jur de 30 de grade.
Fosa a fost golită în ziua respectivă cu ajutorul unei pompe mobile. Imediat după, primul bărbat a intrat pentru a curăța bazinul de decantare, la îndemnul administratorului fabricii. În doar câteva minute, alţi patru bărbaţi l-au urmat în fosa plină de gaze toxice în încercarea disperată de a se salva unul pe altul.
Patronul firmei a ajuns conştient la spital, însă a murit în mâinile medicilor. La necropsie s-a descoperit că victimele au suferit un edem pulmonar, potrivit observatornews.ro.
Acuzaţiile curg după cel mai grav accident de muncă din ultimii 25 de ani. Surse din anchetă spun că angajaţii au fost trimişi în bazinul cu apă reziduală fără echipament de protecţie. Iar unul dintre cei decedaţi lucra la negru. După tragedie, firma ar fi încercat să acopere neregulile.
Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani
“Am constatat că una dintre victime, cel care ar fi fost primul care a intrat în acea fosă, contractul individual de muncă a fost transmis imediat după incident. Niciunul dintre ei nu aveau în fişa postului asemenea atribuţii”
Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi Poliția, au ridicat mai multe camere de supraveghere pentru a reface filmul tragediei.
Cei trei angajați ai fabricii de lactate vor fi înmormântați la sfârșitul săptămânii. Familiile lor vor primi un ajutor financiar din partea autorităților locale.