Noaptea Muzeelor la Botoșani, ce puteți vizita pe 14 mai – GALERIE FOTO

Sâmbătă, 14 mai 2022, publicul iubitor de cultură este așteptat la evenimentul „Noaptea Muzeelor 2022”.

 

În municipiul Botoșani va putea fi vizitată expoziția permanentă a Muzeului de Etnografie și a expoziției temporare intitulată „Lumea rurală în arta plastică”.

 

Expoziția de bază creează imaginea de ansamblu a zonei etnografice Botoșani, prin piese ce ilustrează meșteșugurile practicate în zone, interiorul de locuință, principalele obiceiuri de peste an sau unul dintre cele mai importante evenimente din viața satului tradițional, nunta. Expoziția temporară evocă lumea satului românesc prin lucrări de artă plastică: peisaje, portrete, naturi statice cu tematică rurală.

 

Și la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, parte integrantă a ofertei culturale botoșănene, publicul poate participa la Noaptea Muzeelor, ultima intrare în instituție fiind la ora 23.30.

 

Cu această ocazie specială, pot fi vizitate cele două expoziții permanente, Științele naturii și Galeriile de artă contemporană sticlă-porțelan, precum și expoziția temporară foto-documentară “Județele Botoșani și Dorohoi  în La Belle Époque”.

 

Materialul expozițional de istorie naturală, de o mare diversitate, este prezentat într-o manieră modernă și funcțională, conform principiilor muzeistice moderne, cu diorame și biotopuri în care speciile de plante și animale sunt așezate pe substraturi și în decoruri care mimează mediul lor natural de viață. La parterul clădirii poate fi vizitată Galeria de artă contemporană, sticlă-porțelan, cu obiecte de artă realizate la fosta fabrică de sticlă din oraș sub egida unei tabere de creație între anii 1985-1988 și donate muzeului de către artiștii plastici.

 

Expoziția foto-documentară „Județele Botoșani și Dorohoi în la Belle Époque” propune, prin intermediul ilustrațiilor și al textelor, evocarea perioadei de maximă dezvoltare a celor două entități administrative corespunzătoare ultimului sfert de veac al secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Expunerea evidențiază preocupările personalităților locale în direcția modernizării concretizate în construirea unor importante edificii publice și nu numai care astăzi reprezintă mărturii ale importanței celor două județe pe harta vechii Românii.

 

Pentru prima dată de când a fost inaugurat, Muzeul ”Stefan Luchian” din Ștefănești își deschide porțile cu ocazia evenimentului internațional Noaptea Muzeelor, de sâmbătă, 14 mai 2022. Este singurul muzeu dedicat cunoscutului pictor.

 

Muzeul funcţionează într-o clădire recent reabilitată în baza unui proiect cu finanţare de la bugetul judeţului şi a fost redeschis după aproape 25 de ani de la închiderea sa, ca urmare a stării avansate de degradare a imobilului.

 

Expoziţia de bază cuprinde piese de artă plastică şi de sculptură din colecţiile Muzeului Judeţean, conturând expoziţia intitulată "Artişti pentru Luchian", dar şi bunuri culturale aparţinând familiei pictorului, donate de Fundaţia "Ştefan Luchian", care formează "Camera - atelier a lui Ştefan Luchian".

 

Orar: 18:00-24:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

 

Accesul publicului este gratuit între orele 18.00 și 24.00.