Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO

În urmă cu opt zile, Botoșaniul a avut parte de o noapte electorală cum n-a mai fost după revoluție. Dacă de obicei pe la 22:00 se știa deja cine este primarul, de această dată nu s-a știut nici la 23:00, nici la miezul nopții, nici la 1 și nici măcar la 1:30, tensiunea fiind insuportabilă.  

 

Șoptică și Flutur, despărțiți și în cea mai lungă și importantă noapte


Relația glacială dintre candidatul PNL la președinția Consiliului Județean și cel la Primăria Botoșani a ieșit la suprafață din nou și în noaptea alegerilor. Cu foarte puține excepții, Costel Șoptică și foștii liberali au așteptat rezultatele la sediul din strada Teatrului al PNL-ului, în timp ce Cătălin Flutur și cu foștii PDL-iști au stat în fosta casă a democrat-liberalilor, în care ani buni a funcționat Trezoreria.


Asta după ce nici măcar la vot candidații la CJ și Primăria Botoșani nu au fost împreună, ca la alte alegeri.


Relația tensionată dintre vechii liberali și foștii ”portocalii” s-a văzut mai ales duminică la ora 21:00, când potrivit tradiției politice la Botoșani echipele de campanie se strâng în fața televizoarelor pentru a urmări exit-poll - urile și când Cătălin Flutur a lipsit de la vechiul PNL.


”Mi-a spus că o să vină, nu știu de ce nu a ajuns”, afirma senatorul Costel Șoptică.


Primarul în exercițiu a ajuns, doar că pe la ora 2:00, la vreo oră după ce liderul organizației județene părăsise deja partidul.


”Unde este Șoptică? Trebuie să vorbim de contestație”, a spus mai întâi Cătălin Flutur, care a aflat însă cu stupoare că parlamentarul plecase.  


Au pornit apoi certurile pe seama înfrângerii, edilul-șef izbucnind când unul dintre cei mai vechi liberali i s-a adresat cu ”Cătă”. 

 

Înainte de edilul-șef încă în funcție, la sediul din strada Teatrului și-a făcut apariția Viorel Iliuță, președintele organizației municipale. Sosirea pe rând a primarului și a liderului filialei PNL a fost la rândul său simbolică pentru relația existentă între cei doi în partid și care, asemeni și celei Șoptică - Flutur s-a concretizat în perioada electorală prin zero ieșiri de campanie împreună în oraș. 


 

Rezultate contradictorii la județ și municipiu


Comunicarea între părți a fost deficitară, iar centralizarea rezultatelor pe municipiu s-a făcut separat. În strada Teatrului operațiunea s-a blocat pe la jumătate, când se ajunsese la 45 – 48 de secții, după care nu a mai continuat fiindcă pur și simplu liberalii de aici susțineau că nu mai primesc date de la secții. Spre final atmosfera devenise halucinantă. Unii lideri de la județ sunau la municipiu pentru a obține cifrele, însă primeau răspunsuri de genul, ”eu acum sunt ieșit la o țigară, nu mai știu care este scorul” ori ”ba e unul în față, ba celălalt”, fără a se preciza însă o diferență exactă.


Astfel, s-a ajuns în situații paradoxale la numărătoarea paralelă, în care la PNL județean să fie lider ca număr de voturi Cătălin Flutur, iar la PNL municipal pe prima poziție să se situeze Cosmin Andrei.


Primele cinci secții din care s-au primit rezultatele îl dădeau toate câștigător pe Cosmin Andrei, iar liberalii aproape că își pierduseră orice speranță. După 37 de secții Cătălin Flutur preluase însă conducerea cu un avantaj de 73 de voturi, iar printre PNL-iști se înfiripase deja ideea că, ”vom avea o noapte ca la Geoană și Mihaela dragostea mea” și că ”ne culcăm cu un primar și ne trezim cu altul”.  La 61 de secții Cosmin Andrei devenise însă lider cu 24 de voturi în față.


Evoluția a fost una de-a dreptul agonizantă. Diferența a scăzut apoi la 13 voturi, când mai erau de centralizat 13 secții, iar liberalii trăgeau nădejde că vor câștiga deoarece rămăseseră în mare parte secții considerate fiefuri liberale. Predicțiile nu s-au confirmată însă, iar Cosmin Andrei a rămas lider. Cum diferența a fost infimă, liberalii au sperat până în ultima clipă, numai că lucrurile deveniseră aproape clare înainte de ultimele două secții, când ecartul ajunsese la 72 de voturi. Iar diferența s-a mărit la 118, acesta fiind numărul anunțat de liberali aproape de ora 2:00.

 

Final? Ba bine că nu


Ca într-un film de Alfred Hitchcock, speranțele s-au reînfiripat după scurt timp, când liberalii au descoperit că introduseseră greșit în aplicație datele de la două secții, iar diferența se înjumătățise.


Au trecut apoi la verificarea întregii centralizări și le-a rămas o diferență de numai 22 de voturi în favoarea lui Cosmin Andrei.


În acel moment lucrurile au fost clare și a apărut ideea formulării contestației, lucru care s-a și făcut în scurt timp, numai că acțiunea a fost respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului Botoșani.

 

La CJ s-a sperat până după miezul nopții

 

În ceea ce privește Consiliul Județean, Costel Șoptică a sperat până prin jurul orei 1:00. Inițial, rezultatele venite din teritoriu respectau în mare parte estimările pe care le făcuse și care ar fi trebuit să îl propulseze pe prima poziție.


”Încă mai am 1.000 de voturi în față”, spunea senatorul pe la miezul nopții. Calculele i-au fost însă date peste cap nu neapărat de pierderea unor primării conduse de liberali, precum Dersca și Prăjeni, pe care le luase în calcul, ci înfrângerile zdrobitoare de la Curtești și Șendriceni, unde liberalii preconizau să piardă, dar nu la o diferență atât de mare.


Pe fondul apariției tot mai multor rezultate de la municipiu, care în predicțiile liberale ar fi trebuit să încline balanța în favoarea PNL, dar care evidențiau cel mult o egalitate, optimismul s-a risipit, fiind aproape o certitudine că este imposibil să câștigi CJ-ul fără o victorie clară în municipiul reședință.


Astfel, după vreo patru ore de la închiderea secțiilor, Costel Șoptică și-a lăsat foile de calcul pe birou și a preferat să plece acasă.


Înfrângerea a devenit o certitudine pe la ora 4:00, când social-democrații au anunțat că după centralizarea rezultatelor de la aproape jumătate din secții, Doina Federovici are un avantaj de 10% în fața lui Costel Șoptică, diferența rămânând constantă până la final.  

 

Rând pe rând au părăsit partidul mai toți liderii județeni, rămânând până dimineața ”aripa tânără”, sub oblăduirea lui Radu Grigoraș și Sorin Cornilă. Poate un semn că este momentul schimbării garniturii și la PNL fiindcă unii par că obosesc prea repede. 

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL