Lupta împotriva ”sindromului morții albastre” realizată de DSP încheiată cu succes

Proiectul transfrontalier ,,Prevenirea sindromului morții albastre”derulat în perioada 01Martie 2012 – 28 februarie 2014 de către Direcția de Sănătate Publică Botoșani a ajuns la final.

 

Proiectul transfrontalier ,,Prevenirea sindromului morții albastre”derulat în perioada 01Martie 2012 – 28 februarie 2014 de către Direcția de Sănătate Publică Botoșani în parteneriat cu Consiliul Raional Hliboca, Regiunea Cernăuți, Republica Ucraina și în colaborare cu Consiliile Locale din localitățile Călărași, Cândești, Cristești, Dersca, Flămânzi, Hlipiceni, Lunca, Mihăileni, Pomârla, Răuseni, Todireni, a avut ca obiectiv general dezvoltarea soluţiilor pe termen lung faţă de problemele sistemelor de management al apelor din zonele de graniţă, probleme legate de lipsa apei potabile fără nitrați. Acest proiect derulat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat și co-finanțat de statele participante în program.

Valoarea proiectului 145944 euro, din care 131200 euro, adică 636 mii lei fonduri externe nerambursabile, aferente contractului de grant și 14744 euro, 65 mii lei,cofinanțarea națională.

Scopul proiectului a vizat îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din zonă, și anume, reducerea cazurilor de intoxicaţie acuta cu nitraţi la copiii 0-1an (Sindromul mortii albastre), reducerea cazurilor de intoxicatie cronica cu nitrați care pot determina anemie hemolitica la copiii mai mari. De asemena a vizat și asigurarea unei surse sigure de apă potabilă pentru perioadele când se înregitrează inundații.

Realizările proiectului sunt: realizarea unui studiu privind calitatea apei din fantanile existente în localitatile țintă din proiect, realizarea unui studiu geo-hidrologic în vederea identificării unor surse de apă fără nitrați în localitațile ținta din proiect. De asemenea,  construirea a 9 fântâni de mare adancime pe baza rezultatelor studiului geo-hidrologic în localitatilile prinse în proiect.
CITEȘTE:
 TRAGEDIE: Bebeluşul din Călăraşi intoxicat cu nitriţi a murit la spital