Muzica lui Beethoven a răsunat pe scena Filarmonicii din Botoșani, cu un pianist de excepție și aplauze meritate - GALERIE FOTO & VIDEO

O seară Beethoven care a fost pe placul melomanilor prezenți vineri seara în sala Filarmonicii din Botoșani.

 

George Hariton este deopotrivă dirijor şi instrumentist, fapt care îl aşază în faţa orchestrei într-o dublă calitate, comunicarea fiind înlesnită şi de îndelunga experienţă ca fagotist. Absolvent al Conservatorului ieşean, finalizat ca şef de promoţie în urmă cu 30 de ani, George Hariton este în prezent şef-partidă în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Moldova Iaşi, dar şi doctorand al Universităţii de Arte din capitala Moldovei.

 

Încă din 1991 începe să dirijeze, însă studiul în acest domeniu l-a început în 2007, fiind admis apoi ca masterand al Facultăţii de Dirijat Orchestră din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Dumitru Goia. A dirijat numeroase orchestre din ţară şi din străinătate.

 

Publicul din sala Filarmonicii a aplaudat, vineri seara, prestațiile de excepție ale artiștilor invitați, dar și evoluția orchestrei botoșănene. Și asta pentru că un pianist de excepţie a evoluat, vineri seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu”.

 

Dinu-Mihai Ştefan, în vârstă de 31 de ani, are deja un palmares impresionant, cu premii internaţionale care răsplătesc munca şi perspicacitatea artistică a unui eminent pianist. Este absolventul unui master în interpretare pian la Conservatorul de muzică şi dans Trinity Laban, unde a studiat cu Alexander Ardakov, dar studiile şi le-a perfecţionat deopotrivă şi la Colegiul Regal de Muzică, unde a studiat cu Gordon Fergus-Thompson şi Niel Immelman.

 

Un pianist care oferă publicului, în egală măsură, probe de virtuozitate artistică împletite cu o sensibilitate dincolo de care transpar pasiunea, intensitatea sentimentelor, fără ca muzica să se desfăşoare neapărat în nota personală a interpretului. Dimpotrivă. Ludwig van Beethoven, în interpretarea lui Dinu-Mihai Ştefan, este autentic, este profund, urcă până la culmile dramatice sau coboară în calda afecţiune a acordurilor.

 

Programul serii de vineri a debutat cu Uvertura operei Fidelio, op.72. O dramă care ilustrează triumful dragostei asupra tiraniei, moment muzical pe care instrumentiştii Filarmonicii Botoşani l-au aşezat în pregătirea Concertului pentru pian şi orchestră nr. 3, în do minor, op. 37.

 

Un Concert al cărui solist, Dinu-Mihai Ştefan, l-a oferit publicului din Botoşani, sub bagheta lui George Hariton. Dramatism, eroism şi înălţimi interpretative care au scos dat frâu liber unui temperament vulcanic, au scos la iveală personalitatea creatoare nu doar a compozitorului, ci şi a interpretului. Concertul pentru pian... este opera de maturitate deplină a lui Beethoven, care avea să îl consacre definitiv în muzica universală. Premiera a avut loc în 1803. La pian, în acea zi de aprilie, se afla însuşi compozitorul. Mărturiile vremii spun că Beethoven a interpretat din memorie partea de pian solo. Motivul este unul care doar în cazul unui asemenea titan poate fi valabil: încă nu scrisese partitura!

 

Partea a doua a serii de vineri a aparţinut orchestrei Filarmonicii Botoşani, care a interpretat Simfonia nr.2, în re major, op. 36. O simfonie care a creat emoţie, şi nu doar datorită trecerilor de la dramatism la luminozitatea simfonică în care autorul a îmbrăcat propria operă, dar mai ales interpretării şi a implicării dirijorului în a oferi publicului o seară Beethoven care nu coboară mai prejos de cea a marilor orchestre ale ţării.

 

Următorul concert al Filarmonicii George Enescu Botoşani va avea loc vineri, 18 octombrie, la ora 18.30. Sub bagheta dirijorală a lui Sergiu Spiridon, melomanii vor audia bucăţi din Mozart, Vieuxtemps şi Haydn. Invitata serii va fi violonista Bianca Stan.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store