Muribunda Termica a făcut peste 900.000 într-un an: grosul cheltuit pe lefuri, onorarii, remunerații; Statul Român cu Fiscul mai au de așteptat vreo 500 de ani ca să își recupereze banii

La începutul lunii octombrie, Florin Sandu, administratorul special al SC Termica SA, a depus la Primăria Botoșani un raport de activitate pentru perioada iulie – septembrie 2021. Actul are anexat un alt raport, cel pe care lichidatorul judiciar Constantin Dascălu l-a înaintat judecătorului sindic de la Tribunalul Botoșani. O analiză a tuturor acestor documente arată că fostul furnizor de agent termic încă mai încasează bani frumoși, doar că nici măcar jumătate nu ajung la creditori.

 

Termica a încasat peste 900.000 lei într-un an, însă doar ceva peste o treime ajung la creditori


Între altele, documentația trimisă instanței cuprinde și o secțiune dedicată fondurilor obținute din lichidarea și încasarea de creanțe pentru perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021.


Vorbim așadar de un an, răstimp în care SC Termica SA, companie aflată în faliment, a încasat nici mai mult, nici mai puțin de 929.089,93 de lei, adică peste 9 miliarde de lei vechi. Cea mai mare parte a fondurilor au provenit din recuperările de creanțe și undeva la ceva peste 10% din chirii.


Acum să nu vă imaginați că datoriile istorice pe care le avea fostul furnizor de căldură și apă caldă s-au diminuat cu peste 9 miliarde de lei vechi. Nici pe departe!


Doar ceva mai mult de o treime din banii încasați au fost direcționați spre plata creditorilor. Și aceasta pentru că marea parte a sumelor intrate în conturile societății au luat calea așa numitelor ”cheltuieli de procedură internă”.

 

Marea parte a fondurilor merg pe salarii, remunerații, onorarii


45% din toate veniturile înregistrate de unitate pe parcursul unui an s-au dus pe salarii și obligațiile aferente datorate bugetului de stat.


Sume importante au mai fost consumate cu cheltuieli judiciare (de la onorarii experți și executor judecătoresc la taxa de timbru), cu materiale consumabile, obiecte de inventar, întreținere, reparații și combustibili și cu chirii, energie, apă.


44.224,68 lei


a fost remunerația totală a lichidatorului judiciar în intervalul de timp menționat.


De asemenea, 2% din tot ceea ce s-a încasat a fost direcționat spre Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), în baza OUG 173/2008 pentru modificarea și completarea legii 85/2006 privind procedura insolvenței.


În aceste condiții, pentru plata creditorilor, adică a persoanelor juridice și fizice  la care SC Termica SA înregistrează datorii, au mai rămas 321.371,675 de lei.


Administrația Județeană a Finanțelor Publice și Statul Român, subrogat în drepturile Băncii Comerciale Române, urmau la data întocmirii raportului să încaseze aproape toți acești bani, mai exact 318.316 lei. Pentru Primăria Mihai Eminescu, Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Primăria Botoșani mai rămăsese cumulat de împărțit numai în jur de 3.000 de lei.


58 de lei și 56 de bani

 

au fost repartizați pentru a se mai stinge din debitul pe care SC Termica SA îl are la Primăria Mihai Eminescu.

 

După peste 10 ani de faliment, ar mai fi nevoie de 500 de ani ca să își plătească datoriile


Astfel se face că la mai bine de un deceniu  de la intrarea în faliment, fostul furnizor de agent termic înregistrează încă datorii enorme.


161.070.585 lei


este suma totală rămasă de plată către creditori, adică echivalentul a 32,5 milioane de euro.


Aproape 95% din datorii sunt către Statul Român prin Ministerul Finanțelor și Administrația Județeană a Finanțelor Publice.


Cu ritmul actual al încasărilor și în eventualitatea în care lichidatorul chiar ar avea ce să mai vândă, ar fi necesari vreo 500 de ani pentru plata stingerea tuturor datoriilor.

 

Falimentarele, între ele: Apa Grup așteaptă peste 4 milioane de lei de la Termica


Ironia sorții, societatea comercială care așteaptă cea mai mare sumă de bani de la SC Termica SA este o altă ”muribundă” a administrației publice locale botoșănene, SC Apa Grup SA. Ambele au ajuns în faliment pe aceeași rețetă: Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean au înființat alte societăți care au preluat activitatea companiilor împinse spre faliment, SC Modern Calor SA, respectiv SC Nova Apaserv SA, cele nou constituite accesând prin CL și CJ fonduri europene de peste 40 milioane de euro, respectiv peste 100 de milioane de euro.


Fostul operatorul de apă și canalizare are de recuperat de la fostul furnizor de agent termic peste 4,05 milioane de lei.


SC OMV Petrom Gas SRL este a două firmă, ca mărime a sumei, cu 3,46 milioane de lei.

 

Termica e datoare la Primăria executată silit pentru... datorii la Termica


Interesant este că în timp ce executorii Carmen Șfaițer și Sorin Gavriliuc au trimis la finele lunii aprilie a acestui an o ”Somație Mobiliară” municipalității, prin care solicită ”ca în termen de o zi” să achite nici mai mult, nici mai puțin de 89.927.229,45 de lei în urma unui proces intentat de lichidatorul SC Termica SA, tocmai SC Termica SA înregistra debite de 469.109 lei către Primăria Botoșani la data de 20 august a acestui an.


În documentul depus, culmea, chiar la Primăria Botoșani, se menționează că suma menționată reprezintă o ”creanță curentă reprezentând taxe și impozite datorate după deschiderea procedurii de insolvență”.


Cât credeți că s-a repartizat pentru stingerea debitului către municipalitate din încasările efectuate în perioada 01 iulie 2020 – 30 iunie 2021?


Exact 974,11 lei.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL