”Moștenire” comunistă cu seringi sau transfuzii: Botoșănenii tot mai doborâți de Hepatita C

Situația îngrijorătoare în județul Botoșani. Tot mai mulți botoșăneni contractează virusul de Hepatită C unul dintre cele mai grave din tipurile acestei afecțiuni. Potrivit medicilor de la Spitalul Județean Mavromati, procentul de îmbolnăvire în județul Botoșani este aproape dublu față de cel înregistrat la nivel național.

 

Valori copleșitoare în rândul tinerilor

Astfel, potrivit unor statistici medicale aproximativ 6% dintre botoșăneni sunt doborâți de acest virus hepatitic în timp ce la nivel național, cazurile  se încadrează procentual undeva la sub 3%.
”Cu ce ne confruntăm noi este o problemă legată de incidența extrem de mare cauzată de hepatita și de virusurile hepatice B și C, incidență pe care o întâlnim la niște valori copleșitoare în rândul tinerilor. Aceștia majoritatea provin din centrele de asistență, centrele care au permis la vârsta copilăriei cu virusuri hepatice. Deci incidența în etapa de 20 – 30 de ani a hepatitelor și cirozelor, pe combinații, individual B sau C sau B+C sau B+D”, a declarat Oana Arhip, șefa secției gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

Asistență inclusiv la terapie intensivă

Medicii de la Mavromati au avut în atenție câteva situații cu complicații extrem de grave în cazul acestei afecțiuni chiar pe perioada sărbătorilor pascale și care nu au fost cauzate de exces de alimente sau alcool, fiind vorba deja de stadii avansate.
”Afecțiunea cu virusul C nu este una care să se trateze precum o pneumonie. Acești pacienți beneficiază de tratament gratuit dacă se încadrează în normele programului național, tratamentul cu interferon dar majoritatea ajung în forma cronică și anume în ciroza hepatică, complicații care sunt extrem de severe și care necesită asistență inclusiv în terapie intensivă”, a mai spus medicul gastroenterolog.

Folosirea seringilor pe perioada comunistă

Sursa de infectare cu acest virus este diferită la Botoșani față de alte țări din spațiul comunitar unde sunt identificate prin piercing, tatuaje sau droguri.
”Mai degrabă la noi sursa de contact a fost materialul sanitar infectat de tipul, nu incriminez aici de tipul tratamentelor stomatologice de cea mai proastă calitate sau anumitor intervenții chirurgicale, transfuzii de sânge pe perioada în care sângele nu era testat, folosirea seringilor pe perioada comunistă a acelora care nu erau de unică folosință și au permis infectarea unor comunități întregi”, a adăugat Oana Arhip.
Comunitățile unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri cu pacienți infectați cu virusul Hepatitei C ar fi în județul Botoșani, Corni, Săveni sau Tudora.(G.E.)
CITEȘTE:
 Paturi de spitale pline de boli ale bețivilor: Femeile beau cot la cot cu bărbații