Expoziție în centru: Portariuc (cu trăsura) și Lupașcu s-au ignorat, Ion cu nume de slugă: Alungați ciorile… GALERIE FOTO

Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Inițiative Botoșani sunt răspunzătoare pentru organizarea unei expoziții în Centrul Istoric al municipiul de ziua botoșănenilor, cu o expunere numeroasă a unor talentați artiști botoșăneni. Și cum cei care se încadrează în această categorie sunt cunoscuți ca fiind firi boeme, era și normal ca evenimentul să fie unul plin de culoare.

 

Îi iubesc pe artiștii botoșăneni, îmi fac viața mai frumoasă

Cuvântul de deschidere a oferit celor prezenți numele celor care și-au adus aportul la paleta diversificată de culori care a luminat Sala Editurii Agata din Centrul Istoric în prezența iubitorilor de frumos și a unei părți din autoritatea locală, adică primarul Ovidiu Portariuc și viceprimarul Cătălina Lupașcu care s-au așezat în colțuri opuse și abia dacă au schimbat câteva vorbe pe final.
 „Suntem în Centrul Vechi care după atâtea peripeții a fost restaurat și arată minunat, suntem într-o zi de sărbătoare și dați-mi voie să-i numesc pe cei care au făcut ca astăzi sărbătoarea să fie mai mare și mai aproape de inimile noastre: Florin Prodan, George Șpaiuc, Florin Grosu, Gheorghe Huivan, Silviu Babii, Aurel Azamfirei, Aurelian Antal, Liviu Șoptelea, Marcel Alexa și Ionuț Gafițeanu. Îi iubesc pe artiștii botoșăneni pentru că îmi fac în fiecare zi viața mai frumoasă”, a spus unul dintre organizatori.

”Încă se mai întâmpină dificultăți”

A vorbit și primarul Ovidiu Portariuc care a apreciat talentul contemporanilor săi care, modești au plecat capetele zâmbind.
”De foarte multe ori ne place să spunem că suntem un oraș cultural și ne mândrim cu asta. Numai că mai trebuie să facem și niște lucruri ca să umplem și de conținut această frumoasă parte pe care tot timpul ne place să o prezentăm. De multe ori ne mândrim cu trecutul nostru cultural și facem apel la el, dar iată că eu cred că avem și în prezent motive de mândrie și sper de acum încolo să umplem de conținut această frază cu toate aspectele culturale”, a declarat Ovidiu Portariuc care și-a exprimat speranța că acesta este un prim pas în revitalizarea zonei unde ”încă se mai întâmpină dificultăți”.

”Nu are Primăria bani pentru aceste tablouri”

Ovidiu Portariuc a mai arătat că ar fi fost mai potrivit dacă s-ar fi gândit o soluție prin care tablourile să fi fost expuse în spațiu mai lărgit, pe anumite suporturi speciale la care să aibă acces un număr cât mai mare de botoșăneni.
Spre final primarul a întrebat retoric dacă tablourile sunt de vânzare în lipsa afișelor cu prețuri, un răspuns fiind oferit de soția unuia dintre artiști: ”Nu are Primăria bani pentru aceste tablouri”.
A rostit câteva cuvinte și Ion Istrate, coordonatorul Editurii Agata care și-a exprimat bucuria de a fi reușit, încă o dată după Zilele Mihai Eminescu să organizeze un vernisaj denumit ”Salonul de Primăvară”, expoziție dedicată Zilelor Municipiului Botoșani cu lucrări ale artiștilor botoșăneni.

”Alungați ciorile de pe mantia lui Eminescu”

Botoșăneanul a arătat o parte dintre tablourile care ofereau privitorului Centrul Istoric surprins în diferite momente ale anului și din diferite unghiuri, o zonă ocolită în mod nemeritat datorită încărcăturii sale atât istorice cât și culturală.
Avem aici ceva tablouri care simbolizează niște lucruri mai sobre, mai întunecate, care arată mâhnirea din noi pentru ceea ce se întâmplă în Centrul Vechi. Am citit cândva într-o revistă literară, Cafeneaua Literară, am reținut o expresie: alungați ciorile de pe mantia lui Eminescu. Îmi pare rău că trebuie  să spun, dar pentru o revistă literară sunt cuvintele unui artist și trebuie să ținem cont de ele”, a spus printre altele Ion Nistor care a încheiat prin a spune că-și dorește să vorbească în ”dodii”.
Atmosfera s-a încălzit de-a binele spre finalul intervenției lui Ion Istrate, care a precizat că este purtătorul unei nume de slugi, Ioan fiind cel destinat împăraților.
”Dle primar, am avut o poză de-a dv. când ați trecut cu trăsura în Centrul Vechi, nu a putut fi postată fotografia în Revista Luceafărul fiindcă acolo în spate atârnau niște lenjerii”, a spus Ion Istrate fiind completat de primar cu soluția la îndemână. ”Dl Istrate, există Photoshop”.
După discursuri s-a servit șampanie cu pișcoturi chiar și la copii săraci și s-a socializat. (G.E.)
CITEȘTE:
 FAZA ZILEI: Flutur și Țurcanu invitați să alerge alături de Portariuc la Maratonul Primăverii
[[galerie-foto]]