Mormintele de la Ipotești, obiective istorice din patrimoniul cultural al țării – GALERIE FOTO

Pelerinii din toată țara, care vin în vizită la Ipotești, trec și pe la cele două morminte, omagiind amintirea familiei Eminovici, din care s-a tras poetul Mihai Eminescu.

 

„Deasupra criptei negre a sfântului mormânt/ Se scutură salcâmii de toamnă şi de vânt...”, scria Mihai Eminescu în poezia ”O, mamă...”.

 

În 1873, de la Berlin, Eminescu scria unui amic, probabil lui Samson Bodnarescu: „...mi-ar părea rău dacă țărâna aceea, unde zace ce-am avut mai scump în lume, ar încăpea în mâini străine”, ne spune Elena Adina Cojocariu, conservator Memorialul Ipotești.

 

De la care aflăm, de asemenea, că moșia Ipotești a fost înstrăinată după numai câțiva ani, urmare a promisiunii făcute de Gheorghe Eminovici lui Ioan Drogli la căsătoria cu Aglae, de a-i da o dotă de 2000 galbeni fiicei sale, bani pe care nu îi avea. Vânzarea Ipoteștilor a fost perfectată la 10 februarie 1878, pentru suma de 8200 de galbeni austrieci. Și după vânzarea moșiei Ipotești în 1878, Gheorghe Eminovici a rămas să locuiască în continuare acolo, împreună cu Nicu și Harieta.

 

”La 8 ianuarie 1884 se stingea, în atenansa casei, tatăl poetului, care a fost îngropat lângă Raluca, iar la aproape o lună, în data de 7 martie 1884, trecea la cele veșnice și Nicu, care a fost așezat în același mormânt cu fratele său, Iorgu. În cimitirul de lângă bisericuța familiei Eminovici își dormeau deja somnul de veci, Iorgu (Gheorghe) Eminovici, decedat la 21 septembrie 1873 și mama poetului, decedată la 13 august 1876”,

Elena Adina Cojocariu, conservator Memorialul Ipotești

 

Mormintele soților Eminovici și a doi dintre fiii acestora se află în laterala bisericuței din Ipotești, fiind incluse pe lista monumentelor istorice, cu codul de clasificare BT-IV-m-B-02047.02.

 

(Foto: Facebook / Memorialul Ipotești)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store