Cu o zi înainte ca Direcția Națională Anticorupție să facă publică punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Sandu și alți foști și actuali șefi ai societății de termoficare și nu numai, la sediul unității a avut loc o ședință maraton a consiliului de administrație.
Pe lângă o adresă oficială a Serviciului Teritorial Suceava a DNA, trimisă direct în atenția președintelui CA a fost remisă și o scrisoare cu privire la constituirea societății drept parte civilă.
Mai exact, forului de conducere al SC Modern Calor SA i se punea în vedere că are posibilitatea de a recupera prezumtivul prejudiciu care s-ar ridica la circa 3,2 milioane de lei, însă trebuie să hotărască dacă întreprinde sau nu acest demers.
Cum președintele CA este Doru Constantin, nimeni altul decât fostul director general interimar la CET Govora, martor în procesul în care fostul ministru Dan Șova a fost trimis în judecată pentru trafic de influență pentru un contract de asistență juridică tocmai cu unitatea vâlceană, acesta ar fi convocat rapid o ședință, justificând ceva de genul că ”nu mă joc cu DNA-ul”.
Ore în șir au existat dispute între cei cinci membri ai CA, adică Doru Constantin, Cristian Nistor, Constantin Zărnescu, Simion Drelciuc și Dan Deleanu. Unii dintre aceștia, cu precădere oameni care au mai făcut parte în trecut din conducerea societății, au încercat inițial să refuze constituirea SC Modern Calor SA ca parte civilă, una dintre justificări fiind aceea că problema ar fi de competența Consiliului Local Botoșani, care este și unic acționar al companiei. Alții susțineau însă că, atât timp cât DNA a trimis adresa CA-ului și nu CL-ului, înseamnă că acesta este organismul care trebuia să ia o decizie.
Într-un final, după lungi discuții, la care au participat inclusiv directorul general Florin Sandu, dar și o juristă a unității, CA-ul a votat să se constituie parte civilă. Aceasta înseamnă că, în cadrul foarte posibilului proces penal care ar urma să se deruleze, SC Modern Calor SA va încerca să recupereze suma menționată de la inculpații din dosar, o bună parte încă salariați ai societății.
Astfel, directorul general Florin Sandu este suspectat de săvârșirea a două fapte de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.
Prima consta în aceea că a semnat ”Contractul de mentenanță preventivă și mentenanță corectivă pentru două module de cogenerare tip JMS 624 N.L.C. nr. 10.076/19.06.2013” încheiat cu SC Elsaco Electronic SRL, în calitate de lider al asociației cu SC Electroalfa Internațional SRL, fără să fi fost urmată, potrivit procurorilor, de o procedură de achiziție legală și la un preț supraevaluat determinat de lipsa unei concurențe reale. Acest lucru ar fi provocat un prejudiciu SC Modern Calor SA în valoare de 2,3 milioane de lei.
A doua posibilă faptă are ca obiect efectuarea, împreună cu Denisia Agapie și Ion Diaconu, a unei plăți către SC Elsaco Electronic SRL pentru serviciile de mentenanță din perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, care însă ar fi fost prestate doar pe hârtie, rezultând astfel, conform DNA, prejudicierea SC Modern Calor SA cu 0,93 milioane de lei.
Vizați de măsura luată de CA-ul societății mai sunt însă și foști sau actuali angajați ai societății.
Astfel, Denisia Agapie, director economic și Ion Diaconu, fost director tehnic, sunt suspectați de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece împreună cu Florin Sandu ar fi dispus achitarea facturilor pentru servicii care ar fi fost fictive.
De asemenea, Claudiu Ursache, fost șef serviciu financiar-contabilitate, este suspectat de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece în calitate de titular al funcției de control preventiv a avizat operațiunile comerciale aferente plății amintitelor facturi.
Cristian Puflea, șef atelier exploatare la SC Modern Calor SA a devenit inculpat tot pentru ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” întrucât ar fi confirmat serviciile prestate, deși potrivit anchetatorilor cunoștea caracterul fictiv al acestora.
În fine, Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, sunt la rândul lor suspectați de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, pentru că s-ar fi ocupat de emiterea facturilor pentru serviciile care în realitate nu s-ar fi prestat. Totodată, firma privată ca atare este suspectată de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” pentru emiterea facturilor menționate.
Interesant este că, la nivel neoficial, circulă informația că în dosar ar exista un denunțător care s-ar afla printre actualii inculpați. Acesta ar fi intrat la un moment dat în conflict cu actualii conducători executivi ai SC Modern Calor SA și n-ar fi scăpat ocazia ivită de a plăti o poliță. Astfel, nu este exclusă apariția unui acord de recunoaștere a vinovăției.
Oricum, cert este că decizia de constituire a societății drept parte civilă nu reprezintă singura veste proastă pentru inculpații din dosar, DNA dispunând instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor părți sociale ce aparțin inculpaților.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL