Minunile de la Primăria Botoșani: Site de aproape un miliard, gropi semnalate prin smartphone, căsuțe de 3 miliarde şi-o maşină de feliat legume – DOCUMENT

 

Bugetul adoptat luni de Consiliul Local Botoşani pare din mai multe puncte de vedere al unei administraţii publice locale care a depăşit deja criza. În timp ce primarul Ovidiu Portariuc s-a plâns în nenumărate rânduri că 2014 este pentru municipalitate anul de vârf la returnarea împrumuturilor bancare, unele obiective programate pentru acest an par să spună cu totul altceva.
buget 2014 primaria botosani

Site de aproape 20.000 de euro şi încă aproape pe atât pentru gropi transmise prin smartphone

Capitolul „alte cheltuie de investiţii” este elocvent în această privinţă. Printre altele, sunt prevăzuţi nici mai mult, nici mai puţin de 83.000 de lei pentru realizarea unui nou site al Primăriei Botoşani, în condiţiile în care o pagină web cu pretenţii costă în jurul a doar 1.000 de euro. Alţi 80.000 de lei sunt repartizaţi pentru un „software gestionare intervenţii edilitare”, o aplicaţie de smartphone prin care botoşănenii să poată transmită la orice oră unde sunt gropi în asfalt.  102.000 de lei sunt alocaţi pentru achiziţionarea unui autoturism de către Poliţia Locală, 6.000 de lei pentru un computer la Filarmonica de Stat şi 34.000 de lei pentru două hidrobiciclete.

Hop şi cuptorul gastronomic, hai şi cu artezienele că-s puţine

Şi asta nu este tot. În ciuda protestelor mai multor consilieri locali, edilul şef nu a dorit să renunţe la cheltuirea a 300.000 de lei pentru achiziţia unor noi căsuţe de lemn peste cele deja existente. Tot la acest capitol bugetar mai sunt incluse un cuptor profesional gastronomic de 20.000 de lei, o maşină de curăţat cartofi de 12.000 de lei şi o maşină de feliat legume de 65.00 de lei.
„Alte cheltuieli de investiţii” nu este însă singurul capitol bugetar care pare să sfideze criza. Nici mai mult, nici mai puţin de 70.000 de lei sunt alocaţi pentru comisiile de evaluare a managerilor instituţiilor din cultură, 200.000 de lei pentru Orăşelul Copiilor, 150.000 de lei pentru fântâni arteziene, 200.000 de lei pentru toalete publice.

Abureala „alte servicii publice generale”

O veritabilă nebuloasă financiară o reprezintă aşa-numitele „alte servicii publice generale”, unde iniţial erau prevăzute 2,35 milioane de lei şi unde nu se face o defalcare clară a cheltuielilor, lucru care s-a întâmplat şi în 2013. Aici sunt menţionate doar câteva posibile cheltuieli, de la cotizaţii la asociaţii de dezvoltare intercomunitare, precum „Ecoproces” sau „Aqua”, la sărbători de iarnă şi concerte de promenadă, fără a se stabili o sumă exactă pentru fiecare acţiune, lucru care îi va permite primarului să jongleze cu aceste cheltuieli, lucru care a provocat protestul majorităţii consilierilor care au luat cuvântul. După ce s-a aprobat un amendament ca 300.000 de lei din aceşti bani să fie alocaţi pentru FC Botoşani, primarul Ovidiu Portariuc a declarat că vor fi afectate salariile, deşi nicăieri în proiectul de buget nu se specifică faptul că de la „alte servicii publice generale”, se plătesc salarii.
[[banner]]
„Ca om de afaceri şi o ţară în dezvoltare, trebuia să avem mai mult la secţiunea de dezvoltare, este de cinci ori mai puţin decât la secţiunea de funcţionare, iar ne-aţi aburit cu ce ne-aţi aburit anul trecut, cu acele 23 de miliarde şi nu aveţi anexată o fişă să vedem pentru ce”, a afirmat consilierul Gheorghe Iavorenciuc.
Poziţia sa a fost susţinută de mai mulţi aleşi locali.
„Am alocat cea mai mică sumă faţă de anii precedenţi pentru lucrări de reparaţii curente la străzi şi alei, inclusiv parcaje rutiere. Înseamnă că toate investiţiile acestea au fost bune, de calitate, nu mai avem nevoie de reparaţii”, a spus şi consilierul local Cătălin Alexa.

Dezvoltare cu site şi căsuţe

Criticat că alocă bani pe distracţii în detrimentul dezvoltării, edilul şef a răspuns că bugetul oraşului este tocmai unul de… dezvoltare.
"Este un buget construit pentru dezvoltarea municipiului, pentru continuarea proiectelor începute şi pentru deschiderea unor proiecte noi. E un buget care asigură la partea de investiţii o sumă de peste 80 de milioane, la fel cum şi în anul 2013, în execuţia bugetară s-au efectuat lucrări în municipiul Botoşani de peste 800 de miliarde lei vechi, asta tot într-un context în care se întreabă unii sau alţii ce s-a făcut? Vă spun că s-au făcut lucrări de 800 de miliarde lei vechi. Au fost în termoficare, în asfaltări, în construcţii, în reabilitări, în parcuri şi aşa mai departe”, a afirmat primarul Ovidiu Portariuc.
Aproape 200 de milioane de lei este bugetul municipiului pe 2014, din care trei sferturi este pentru funcţionare. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:
 Primarul acuzat: Ne-aţi aburit, Vă jucaţi cu cifrele ca şi cu bostăneii
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Un liberal cere tablete fiindcă i se dau prea multe hârtii