Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Inițiatorii acestei caravane, care în primă fază vizează județele Moldovei, au explicat ideea de bază de la care s-a pornit acest demers. Mai întâi au apreciat că sala s-a umplut de susținătorii botoșăneni, în condițiile în care în urmă cu doi ani erau reduși la circa 50 de persoane.
Claudiu Târziu a fost deschizătorul evenimentului politic catalogat ca fiind unul civic, deși calitatea de amfitrion i-a revenit mai degrabă lui Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR. Scriitorul Sorin Lavric, ales senator pe listele AUR, a intervenit ori de câte ori a considerat necesar.
„Vrem să reprezentăm cu adevărat electoratul care ne susține și care ne votează. Dar vrem să-i reprezentăm în egală măsură și pe ceilalți care din motive diverse nu ne susțin la un moment dat, nu ne înțeleg sau nu sunt de acord cu noi. Credem că într-o națiune trebuie să domine armonia pentru a putea construi, pentru a intra în sfârșit pe o tendință de dezvoltare. Altfel, numai cu intrigi, individualisme, manevre ticăloase, cu jaf la drumul mare nu facem nimic”,
Claudiu Târziu, președinte Biroul Național de Conducere (BNC) AUR
AUR vrea să transforme acest „cerc vicios” în care a fost blocată România din cauza politicienilor „mafioți” într-un ”cerc virtuos” în care pe primul loc să fie puse speranțele și bunăstarea poporului.
Acesta fiind rostul întâlnirilor pe care le are cu cetățenii, mai întâi la Vaslui, apoi la Iași și trecând pe la Botoșani, în acest circuit prin Moldova în care moldovenii să spună clar și fără teamă care le sunt lipsurile și durerile.
„Vrem să ne asigurăm că toate problemele importante pe care le-am identificat sunt importante și din perspectiva dvs., nu doar din perspectiva unora care pot să gândească macro și să ignore durerile adânci ale poporului pe care ar trebui să-l reprezinte. Sigur că odată cu rezolvarea problemelor mari ar trebui să fie rezolvate și problemele mici”,
Claudiu Târziu, președinte Biroul Național de Conducere (BNC) AUR
Liderii AUR nu se consideră politicieni, chiar și constituiți într-un partid politic, ci mai degrabă „oameni politici”. Pentru că, așa cum a explicat Claudiu Târziu în sală, politicienii sunt parte a unei mafii naționale și transnaționale care extrag resursele poporului în interes propriu.
Mesajul său a fost preluat de colegul de partid, senatorul Lavric.
„Această clasă politică a reușit să întoarcă statul împotriva noastră, a națiunii. În clipa de față clasa politică a întors toate instituțiile împotriva noastră. Și atunci ceea ce vrem noi să facem este să înlocuim această clasă politică. Cum? Prin votul vostru”,
Sorin Lavric, senator AUR
Prim-vicepreședintele AUR de la București s-a concentrat pe migrația masivă din rândul românilor, vina fiind răsfrântă și în acest caz asupra politicienilor de după Revoluție care au „lucrat” împotriva poporului.
„Sunt 6 milioane de români plecați peste granițele țării, iar în țară mai muncesc undeva la 5 milioane și jumătate. Sunt mai mulți români care muncesc în afara țării decât acasă. Tot astăzi sunt mai mulți copii români care se nasc în afara țării decât în România. Și de ce? Întrebarea este de ce au plecat mai mulți români decât au plecat cetățeni din Ucraina în plin război. Sau din Siria, în plin război. Pentru că de 32 de ani poporul român se află în război cu aceste partide politice”,
Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR
Odată lămurite motivele campaniei s-a trecut la sesiunea de întrebări. Un pensionar s-a ridicat și s-a exprimat la microfon, având două probleme nerezolvate. Una tocmai din 1995, când a gândit un proiect pentru înființarea unei fabrici de rafinare a uleiului de floarea soarelului, împreună cu un inginer din domeniul industriei alimentare. A doua problemă ridicată a fost reconstrucția fabricii de zahăr de la Bucecea. Pensionarul a încheiat cu lacrimi în ochi, în aplauzele celor din sală, și a dezvăluit de ce intrat în AUR: „nu mă interesează funcțiile politice sau foloasele materiale, mă interesează dacă pot să fac ceva pentru țară”.
Claudiu Târziu a fost de acord că România industrializată s-a pierdut și că în programul de guvernare AUR vor exista prevederi în acest sens: „trebuie făcut ceva la nivel macro, nu poate fi rezolvat cu o întreprindere aici, una acolo nici dacă am fi în situația de a construi, de a găsi fiannțare pentru ele. Noi nu suntem la guvernare, avem 10% în Parlament. Nu există posibilități reale de a determina pe bandiții ăștia de la guvernare să susțină un proiect care ar ridica probabil un județ. Ce pot să vă promit este că vom încerca”.
O doamnă de la Dorohoi a cerut și ea microfonul și a ridicat o problemă legată de agricultură, de apă sau război.
„Avem probleme, pe raza noastră, Dorohoi, din cauza agriculturii, din cauza secetei avem probleme, deci noi în România suntem un stat privat. De ce sunt toate islazurile, apele, sunt ale Primăriei și le concesionează la un om singur din comună, din sat. Noi nu avem acces la apă ca să udăm sau ca să făcem... noi care facem agricultură mai mică recolta e mai bună, cei care fac mai mare are chimicale și recolta e mai rea. Și cultura nu ai ce să faci cu ea. Și vrem ca pe viitor să facem ca fântânile, izvoarele, să le scoatem afară, la evidență. Nu să le astupăm și să aducem apa din sate și comune ca să luăm noi banii, ca Primărie, ca noi să stăm fără griji și oamenii să plătească mai mult.
Și să ducem lumina în câmp, în lan, să ducem stâlpi de lumină cum au italienii, deci italienii dintr-un pământ cu pietre fac recoltă bună. Și noi din pământ bun avem spini și vin să ne dea foc, vin străinii. Deci noi pe viitor trebuie să punem bază pe agricultură, de aici mâncăm, să facem niște făbricuțe, se ridică de aici. Unde s-au dat bani europeni la arendași, arendașii ce au făcut? Și-au luat mașini, la copii au făcut vile, au cununat cu banii ăștia, dar n-au făcut instalații să se ducă apa-n câmp, nu era pământul lor, era arendaș. Pământul s-a dat la oamenii în vârstă care nu puteau să facă agricultură. Și copiii lui au plecat în străinătate. Și pământul l-a luat unul singur, ăla bagă chimicale cu tonele, apa se strică din cauza chimicalele că nu o să avem nici apă de băut. O să ajungă apa mai scumpă ca aurul o să fie, din cauza chimicalele. Nu mai spun de mizerie și gunoaie. Și de războiul care este, în loc să facă în așa fel încât să avem vegetație și o climă bună, ei fac războaie. Avem o climă rea, și așa. Să dăm bani la proprietari și să se facă fântână, în țări străine fântâni sunt și pe stradă, dar la noi sunt astupate, pur și simplu, și avem apa cea mai bună, noi putem să producem apă și să o ducem în țară străină”.
Dorohoianca ar fi continuat să-și expună păsurile dacă nu ar fi fost întreruptă de Claudiu Târziu care a observat zâmbetele din sală: „ați vorbit un eseu despre agricultură și...mda... Vă rog să ridicați o problemă punctuală, nu știu cum e în Dorohoi, dar știu că în satul bunicilor mei nu astupă nimeni fântâni. Și eu sunt moldovean din Bacău...”.
A urmat un tânăr care a explicat că dorește să expună o problemă „culturală” și care era extrem de îngrijorat de viitorul copiilor expuși la sexualitate agresivă.
„Este o problemă care mă doare foarte tare, mai ales că sunt tânăr. Foarte mulți tineri și copii chiar sunt foarte infestați de propaganda sexuală și LGBT și tot felul de progresisme în momentul actual și marea majoritate a oamenilor nu bagă în seamă. Nici părinții, nici bunici, nici nimic. Efectiv copiii sunt foarte molestați prin Netflix, prin internet. Sunt foarte mulți tineri, din experiență personală pe Instagram, sunt efectiv spălați pe cap de propaganda LGBT și de toate progresismele din America sau din alte țări. Și este o foarte mare problemă, dacă nu se intervine, sunt sigur că în câțiva ani tinerii care o să crească, o să voteze USR grav de tot”.
Senatorul AUR ajuns la Botoșani i-a dat dreptate tânărului și i-a apreciat îngrijorarea.
„Ați pus punctul pe i și ați dat un nume și e expresie acestui curent neo-marxist care vine peste noi galopant. Educația sexuală de care ați pomenit dvs. și pe care ei o propovăduiesc în școli sau pe aceste rețele de socializare, nu au decât un singur scop. Ca sub pretextul educării copiilor la vârste fragede, să le dea brânci într-o viață sexuală pentru care ei nu sunt pregătiți psihologic. Iar efectul cultural al acestei educații sexuale premature este devastatator, așa cum spuneați dvs. Copilul nu poate prea devreme să vină să se întâlnească cu asemenea detalii biologice, pentru că nu e copt pe dinăuntru, pentru că ceasul lui biologic nu bate încă ora potrivită”,
Sorin Lavric, senator AUR
A continuat că da, într-adevăr, copiii în loc să învețe stau cu ochii pe aceste rețele de socializare și își pierd astfel busola valorică și nu mai știu în ce constă sensul vieții. Iar astfel de lucruri, în câțiva ani duc la „prăbușirea copilului”, astfel că a fost lansat un apel ferm către părinți: ”să nu-și dea cu niciun chip acceptul cu privire la educația sexuală din școli”.
Toate intervențiile din eveniment pot fi vizualizate în materialul video de mai jos.