Minune electorală: PSD-ul a câștigat la Botoșani și după ce a ”îngropat” 45.000 de voturi

Victoria PSD-ului la Botoșani în turul I al scrutinului prezidențial ascunde de fapt o prăbușire fără precedent a partidului în istoria alegerilor pentru funcția supremă de conducere în Statul Român.

 

Viorica Vasilica, aproximativ jumătate din Victor Viorel

 

Deși câștigători în județ, social-democrați abia au reușit să adune ceva peste jumătate din voturile obținute în urmă cu cinci ani.


Mai exact, la prezidențialele din 2014 Victor Ponta a strâns 96.885 de voturi, pentru ca în 2019 Viorica Dăncilă să adune doar 51.297 de voturi.


Cu alte cuvinte, în toată această perioadă dintre alegerile prezidențiale, PSD a pierdut la Botoșani nici mai mult, nici mai puțin de 45.588 de voturi.


Cum au reușit totuși PSD-iștii, la o diferență de doar 3% ce-i drept, să câștige chiar și în aceste condiții prima manșă a alegerilor prezidențiale?

 

Klaus Werner a pierdut, deși a... crescut

 


Ei bine, răspunsul pare să fie la PNL. Klaus Iohannis a avut într-adevăr o creștere la Botoșani față de precedentul scrutin, însă de numai 8.164 de voturi.


Aceasta înseamnă că nu a reușit să atragă nici măcar 20% dintre votanții lui Ponta din urmă cu cinci ani și că aceștia și-au îndreptat opțiunile spre alte partide ori pur și simplu au stat acasă.


Problema nu pare deci să fie faptul că Botoșaniul ar fi neapărat un județ roșu, ci aceea că, spre deosebire în alte județe, PNL-ul nu reușește să aibă aceeași aderență la electorat.

 

Kelemen este cel mai constant la Botoșani


Iar o caracteristică aparte a botoșănenilor este că la fiecare scrutin prezidențial își tot pun puternic speranțele într-un ”meteorit” politic care nu se bucură de aceeași popularitate și la nivel național.


Astfel, în 2014 pe locul al treilea în județ s-a situat Dan Diaconescu, iar la nivel național Călin Popescu Tăriceanu, pentru ca în 2019 ultimul loc pe podiumul de la Botoșani să îl prindă Mircea Diaconu, deși în întreaga țară poziția a treia i-a revenit lui Dan Barna.


Dacă PSD s-a prăbușit, iar PNL a crescut prea puțin, în schimb UDMR și păstrează aproape intact bazinul electoral din Botoșani. Astfel, dacă în 2014 Kelemen Hunor a adunat 753 de voturi, în 2019 a avut 716. Atunci a ocupat locul 10 din 1, acum locurile 9-10 din 14.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store