Ministerul înființează „poliția meditațiilor”, sunt vizați profesorii care cheamă la pregătire elevii de la clase, inclusiv din Botoșani

  • Profesorii care își cheamă la meditație elevii de la propriile clase și chiar uneori îi condiționează la evaluarea cunoștințelor sunt vizați de noile măsuri din Legea Educației.
  • Un act normativ prin care se dorește reformarea aproape totală a sistemului educațional.

 

„Nu poți să oprești un părinte să investească în educație”

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a intrat în detalii în privința meditațiilor la podcastul realizat de jurnalista născută în Botoșani, Mădălina Iacob.

 

Părinții vor putea în continuare să-și mediteze copiii pentru că: „Nu poți și nu este normal să poți să oprești un părinte să investească în educația propriului copil. Este o prostie lucrul acesta”.

 

Dar...

 

Este de neacceptat comportamentul acelor profesori care își meditează propriii elevi. Ori aici intervine Ministerul Educației pentru a reglementa mai clar această modalitate de pregătire suplimentară a copiilor.

 

„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspecivă, care nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații, nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare, pentru această activitate”,

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

 

Se înființează „Poliția meditațiilor”

 

Ministerul nu are atribuții de control și tocmai din acest motiv se va înființa Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității în cadrul căreia va funcționa o comisie școlară de inspecție națională care va avea ca obiectiv respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională.

 

Membrii comisiei vor verifica toate situațiile care vor fi semnalate din teritoriu.

 

Inclusiv la Botoșani, unde deja se știu noile reglementări.

 

„Meditațiile se reglementează prin noua lege cu privire la faptul că profesorii care vor să facă meditații nu vor avea voie să facă acest tip de practică de prestări servicii, pentru că până la urmă este contra cost, cu elevii pe care îi au la clasă. Acest lucru este prevăzut cumva și în actuala lege, dar este greu controlabil și mai sunt scăpări în sistem. Prin noua lege se reglementează foarte clar și am înțeles că vor fi și controale în ceea ce privește meditația, mai ales cu elevii de la clase. Nu este greșit să se facă meditații, dar nu este deontologic să faci o meditație cu elevii pe care-i ai la clase”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

 

Noua lege este încă în dezbatere publică, fiind primite propuneri din toate județele țării unde au existat discuții pe marginea proiectului legislativ.

 

Și la acest moment nu se specifică ce anume riscă profesorul care încalcă aceste norme profesionale.

 

„Cred că va fi reglementată și această sancțiune, ca să-i spun așa, probabil din punctul nostru de vedere, al educației, va fi sancționat pe linia acesta profesională și să vedem dacă va exista o chestiune juridică, dar acest lucru va fi reglementat pe parcurs”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

„Profesorii trebuie să fie profesioniști”

 

Noua entitate ce va fi înființată la nivel național nu va avea structuri și în teritoriu, însă este posibil ca pe viitor să aibă conexiuni cu direcțiile de învățământ județene care urmează a fi create.

 

„Nu va fi cu ramificații județene, din câte am văzut în noua lege. Acum, fiind în dezbatere publică, ați văzut, este supusă modificărilor și amendamentelor. Vom vedea care va fi forma ei finală și probabil atunci vom ști. Dar, repet, profesorii trebuie să fie profesioniști și nu este normal să se întâmple lucrul acesta”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Au existat tot felul de discuții și la Botoșani despre anumite practici de acest gen, cu note din catalog care se modificau în funcție de disponibilitatea elevilor de a lua meditații de la profesorii lor.

 

Meditații care ar fi fost în general făcute în sufrageria cadrelor didactice în grupuri chiar și de câte 10 elevi. În astfel de situații părinții sunt cei îndreptățiți să semnaleze astfel de derapaje.

 

Pregătirile de la clase erau interzise și în legislația actuală, însă părinții nu aveau pârghii concrete unde să depună sesizări.