Militari SUA primiţi cu Trandafir de la Moldova la Sărata Basarab – GALERIE FOTO

 

Doi militari americani au ajuns într-un sat uitat de lume, fără un metru de asfalt, la o distanţă de peste patru kilometri de centrul comunei Hăneşti. N-au venit să amplaseze cine ştie ce scuturi anti-rachetă, ci doar să dea o mână de ajutor unor copii dornici să înveţe. Este vorba despre cătunul Sarata Basarab, unde a fost inaugurată o şcoală construită cu fondurile acordate de Comandamentul European al Ambasadei SUA.
scoala americana la Sarata Basarab Botosani

Şcoală construită în 11 luni

Proiectul a fost demarat la începutul lui iunie 2012 şi a fost finalizat de curând, lucrările au fost supravegheate de doi ingineri americani, forţa de muncă fiind locală. Noua şcoală corespunde standardelor internaţionale din toate punctele de vedere: au fost amenajate grupuri sanitare interioare, localul a fost racordat la apă, au fost construite un tanc septic şi o centrală termică pe lemne. De asemenea, noul locaş de învăţământ  a fost împrejmuit cu 40 de metri liniari de gard din fier forjat cu fundaţie de beton. Şcoala deserveşte pentru educarea şi instruirea a 21 de preşcolari şi 30 de elevi din clasele I-IV.

De la Lawson şi Spurlock, la Verginel şi Grigoraş

La inaugurarea construcţiei din partea Ambasadei SUA au fost prezenţi colonelul Glenn K. Lawson, Şef Birou Cooperare pentru Europa în Domeniul Apărării, şi maiorul William Spurlock, ofiţer pentru relaţii bilaterale din cadrul Ambasadei SUA. Cei doi oficiali americani au fost primiţi în mod tradiţional, cu pâine şi sare, de primarul comunei, Costel Matei. La eveniment au participat Costică Macaleţi, prefectul judeţului, Silvana Tudorache, directorul  DSP Botoşani, şi Marilena Mardare, reprezentanta învăţământului botoşănean. Nu puteau lipsi politicienii, printre cei din categoria „vip-urilor” s-au numărat senatorul Viorel Grigoraş şi deputatul Verginel Gireadă. Şi opoziţia a fost prezentă prin secretarul general PDL Botoşani, Cristian Achiţei. Lucru îmbucurător, dă semne de trezire. În discursul de deschidere, primarul a adus mulţumiri finanţatorilor americani, aceeaşi notă păstrând-o şi ceilalţi vorbitori. Lucian Manole, directorul şcolii, a înmânat reprezentanţilor SUA o plachetă, ca simbol al preţuirii pe care le-o poartă toţi hăneştenii pentru gestul lor umanitar şi financiar.

„Părinţii noştri i-au aşteptat zeci de ani”

În alocuţiunea sa, colonelul Glenn K. Lawson a vorbit în numele poporului american arătându-se cinstit pentru gestul de a da o mână de ajutor unor copii români pentru ca aceştia să aibă toate condiţiile necesare pentru desăvârşirea instruirii şcolare şi educaţionale. În argumentarea celor spuse s-a folosit de un citat din Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al SUA. Cea mai multă lumină a iradiat din ochişorii prichindeilor, beneficiarii acestui gest caritabil, care, la rândul lor,  i-au încântat pe invitaţi cu un scurt program artistic. Nu putea lipsi şlagărul „Trandafir de la Moldova”. Surpriza a fost mai mare când copilaşii au recitat câteva poezioare în limba engleză. Şi părinţii copiilor s-au arătat încântaţi de „bravura americanilor”. Un bătrânel mai hâtru comenta de sub un copac: ”Îi vedeţi ce mândri sunt în ţinuta lor militară americanii ăştia, părinţii noştri i-au aşteptat zeci de ani, e bine c-au venit acum, şi nu cu tancurile ca ăştia de la nord!”
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Şcoală reabilitată de Armata SUA inaugurată în judeţ – FOTOGALERIE