Mii de botoşăneni loviţi de taxe uriaşe pe case şi maşini

 

Mii de botoşăneni care deţin mai multe locuinţe sau autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.000 cmc vor fi nevoiţi să plătească taxe mai mari de la 1 iulie 2010. Ei trebuie să achite aceste taxe pînă la data de 31 decembrie. Totuşi, statul vine în sprijinul acestor persoane prin acordarea unei bonificaţii de 10% în cazul în care aceştia îşi achită dările către stat pînă la data de 1 septembrie a anului în curs.

Cei mai afectaţi sunt deţinătorii de maşini puternice

Proprietarii de maşini cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 de centimetri cubi vor trebui să plătească statutului o taxă dublă începînd cu data de 1 iulie 2010. La nivelul judeţului Botoşani aproape 2.700 de autoturisme atît de la persoane fizice cît şi de la persoane juridice intră în discuţia de analiză. Taxele pentru aceştia vor fi astfel: cei care au maşini cu o capacitate cuprinsă între 2001 şi 2600 cmc vor plăti 936 de lei faţă de 468 de lei cît era pînă acum, iar cei cu autoturisme de peste 3000 cmc vor plăti 200 de lei pe unitatea stabilită de impunere, adică peste 4.000 de lei.”Afectaţi sunt deţinătorii de maşini tip ARO care vor plăti un impozit anual de 43 milioane de lei vechi şi care vor trebui să cîntărescă bine dacă vor păstra maşinile pe care le au la aceste taxe impuse”, a declarat Dumitru Neamţu, director adjunct Direcţia de Taxe şi Impozite Locale. În cazul persoanelor care şi-au plătit deja taxele pe maşini pentru acest an, se va calcula o diferenţă de la intrarea în vigoare a majorării, care urmează a fi achitată cu reducere pînă la 1 septembrie, sau integral pînă la 31 decembrie.
Dilemă în cazul deţinătorilor de mai multe locuinţe
Conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale a declarat că, deocamdată nu se ştie modalitatea în care vor fi calculate taxele pe locuinţe. Şi asta deoarece, în ordonanţa nou intrată în vigoare, termenul utilizat este de impozit pe clădire şi nu pe locuinţă şi nu se ştie dacă sub efectul legii intră şi spaţiile comerciale sau imobilele închiriate. „Pînă nu primim normele de aplicare emise într-un ordin de ministrul finanţelor şi cel al administraţiei şi internelor care are ca termen 15 zile, suntem într-o dilemă totală. Se vorbeşte de taxa pe clădire şi nu pe locuinţă şi nu ştim dacă se vor impozita şi locuinţele închiriate”, a mai spus Dumitru Neamţu. Cert este faptul că, la nivelul judeţului Botoşani sunt înregistraţi ca deţinători a mai multor locuinţe aproape 3.300 de botoşăneni. Procentul de majorare stabilit prin lege este de 65% pentru a doua locuinţă, respectiv 300% pentru cea de-a treia. Şi în cazul acestor dări, statul oferă o bonificaţie de 10 puncte procentuale în cazul în care sunt achitate pînă la 1 septembrie 2010.