Medicii închid ochii în cazul gemenilor Yanis și Rareș, vina cade pe părinți: Au obligația de a fi responsabili

Acum 18 luni, doi gemeni au văzut pentru prima dată lumina zilei la Maternitatea din Botoșani. După multe complicații, intervenții și anchete făcute la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean „Mavromati”, părinții au început să creadă că acea zi avea să fie și ultima în care copiii lor văd.

 

1.    Medicii au fost neglijenți

Yanis și Rareș suferă de retinopatie. Cum micuții s-au născut prematur, aceștia au fost ținuți în incubator timp de 43 de zile și de aici au apărut problemele, spun părinții. Ei au dat vina pe medicii neonatologi care s-au îngrijit de gemeni la naștere, invocând neglijența lor – căldura din incubator ar fi fost mărită, dar medicii nu au protejat ochii copiilor.
Cu toate acestea, ancheta pornită de Colegiul Medicilor din Botoșani nu relevă vina cadrelor medicale.
A existat o anchetă la nivelul Colegiului Medicilor, inclusiv un consult al unui oftalmolog din Centrul Universitar Iași, care au asbsolvit personalul medical de orice suspiciune de culpă medicală. Pacienții mai au și obligația de a fi responsabili”, precizează dr. Angela Țurcanu, director medical al Spitalului Județean „Mavromati”.


2.    Părinții au fost iresponsabili

Acum, la un an jumătate de la nașterea celor doi, medicii de la Maternitatea Botoșani invocă lipsa de responsabilitate a părinților.
Din câte se pare, retinopatia este o complicație extrem de frecventă la copiii născuți prematur, iar obligația părinților este să se prezinte la specialistul oftalmolog în cel mult 30 de zile de la externare. Lucru care nu s-a întâmplat.
„Pe fișa de externare li s-a dat numărul de telefon al medicului oftalmolog și mama a fost rugată să se prezinte imediat cu numărul personal al medicului de la Iași, singurul care face în Moldova consultații oftalmologice pentru premature, dar mama nu s-a prezentat.
Copiii au fost născuți prematur și sunt multe complicații care pot apărea., tardive, despre care mamele știu, li se spune”,
justifică dr. Carmen Zaboloteanu, medic al Secției de Obstetrică și Ginecologie.
Contactată telefonic, mama copiilor nu a răspuns pentru a-și susține punctul de vedere cu privire la cele declarate de cadrele medicale.

CONTEXT:
Yanis și Rareș, născuți cu prematur, suferinzi de retinopatie, nu pot distinge decât foarte slab lumina din jurul lor. Afecțiunea poate fi tratată printr-o intervenție chirurgicală efectuată doar la o clinică din Statele Unite ale Americii. Pentru ca acest lucru să fie posibil, a fost derulată o serie de campanii caritabile prin care suma necesară intervenției, de 35.000 de euro, a fost strânsă.
CITEȘTE:
 Miracolul s-a produs: Gemenii Yanis și Rareș vor vedea în sfârșit chipul mamei – VIDEO