Medicii contestați că n-au eliberat un certificat de handicap resping acuzațiile grave care li se aduc

Componenții Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Botoșani resping acuzațiile grave aduse în presă. Respectivii medici au arătat că prin publicarea articolului  ,,Bătrâna în scaun cu rotile (dar sănătoasă tun!?), care trimite medici de la Botoșani la DNA : Mi-au făcut semn să dau bani, asta era ideea!” li s-au adus o serie de prejudicii de imagine ce au la bază acuzații fără probe concrete.

 


Într-un drept la replică, medicii au enumerat motivele pentru care au luat decizia de a respinge cererea femeii din Rădăuți Prut de a fi încadrată în grad de handicap grav cu însoțitor. Redăm mai jos poziția comisiei:

Numita Atănăsoae Profira s-a prezentat în data de 1 septembrie 2015 la Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap pentru evaluare, în vederea eliberarii unui certificat de handicap. Conform actelor medicale depuse la dosar și a criteriilor medico-psihosociale aprobate prin Ordinul ministerului muncii, familiei și egalității de șanse și a ministerului sănătății publice nr. 762/1992/2007, cu modificările și completarile ulterioare, nici un diagnostic nu a facut posibilă încadrarea într-un grad de handicap, motiv pentru care s-a eliberat Certificatul de neîncadrare în Grad de Handicap nr. 4949 din 15.10.2015.

Motivele care au stat la baza neîncadrarii în grad de handicap ale Comisiei de Evaluare Botosani, sunt urmatoarele:

-    în documentele medicale (fișa medicală a medicului de familie) este menționat diagnosticul de poliartrită reumatoidă stadiul II/III, care în perioada 1992-2014 nu are confirmarea unui medic specialist și pentru care nu s-a administrat tratament de specialitate);

-    în anii 2014 și 2015 doamna Atănăsoae Profira se adresează la doi medici specialiști diferiți ( reumatolog și de recuperare ) care nu confirmă diagnosticul de poliartrită reumatoidă, motiv pentru care acest diagnostic  nu a făcut obiectul încadrării în grad de handicap.


Din actele medicale eliberate de acești medicii specialisti reiese un diagnostic de coxartroză secundară postfractură sold drept consolidată vicios și gonartroză bilaterală. Conform buletinului de analize medicale-radiologie din anul 2014 coxartroza se confirmă la șoldul drept, iar la șoldul stang diagnosticul este de coxită.
Potrivit Ordinului nr. 762/2007 al MMFES și 1992/2007 al MSP, coxartroza face obiectul încadrării în grad de handicap dacă se dovedește debutului bolii înainte de vârsta de 26 ani.
Conform modificărilor și completărilor aduse acestor acte normative în anul 2014 coxartroza face obiectul încadrării în grad de handicap dacă îndeplinește simultan conditiile: să fie la nivelul articulațiilor șoldului bilateral, în stadiu sever, obiectivate imagistic, fără potențial de recuperare.


Doamna Atănăsoae Profira nu prezintă documente care dovedesc debutului coxartrozei înainte de vârsta de 26 ani, iar diagnosticul de coxartroză bilaterală stadiu sever, fără potențial de recuperare, nu este susținut de nici o investigație medicală, motiv pentru care nici acest diagnostic  nu a făcut obiectul încadrării în grad de handicap.

Comisia de Evaluare Botoșani a solicitat Comisiei Superioare un punct de vedere cu privire la contestația doamnei Atănăsoae Profira, prin care s-a solicitat să se precizeze motivele ce au stat la baza emiterii Deciziei de încadrare în grad grav de handicap.
Ce este important de reținut, este faptul că, Comisia Superioara a admis contestația și a încadrat în gradul grav, însă certificatul este valabil doar un an, și la revizuire se va solicita printre altele, referat ortopedie-plan terapeutic și beneficii operatorii (persoana va trebui să se opereze).
În lipsa sau în funcție de diagnosticul din aceste documente este posibil ca la reevaluare, să nu se mai elibereze alt certificat de încadrare în acest grad de handicap.

IATĂ ACUZAȚIILE: