Medici botoșăneni - deplasare în țara vecină, spitalele ucrainene cer ajutor! Botoșani ar putea trata inclusiv răniți în război – FOTOGALERIE & VIDEO

  • Zeci de mii de oameni care au acum un nefericit statut de refugiat de război întră în valuri în România și județul Botoșani.
  • Invers, mașinile și persoanele care intră în Ucraina lovită de război sunt limitate spre zero. Printre cei care s-au încumetat să treacă granița ucraineană sunt și medici botoșăneni.

 

Botoșăneni chemați în Ucraina

 

Medicul Monica Adăscăliței, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, împreună cu colegi din instituție, a răspuns unui apel disperat venit de la autoritățile administrative și sanitare din orașul ucrainean Hliboca.

 

Întreaga vizită a fost descrisă de Monica Adăscăliței în cadrul emisiunii Botoșăneanul TV difuzată marți, 8 martie 2022.

 

 

Primul contact au fost coloanele umane și cea auto. Erau în jur de 1.000 de persoane, femei și copii preponderent care așteptau la graniță să intre în România pentru a-și salva viețile. Iar coloana de mașini era întinsă pe aproximativ 10 kilometri.

 

Hliboca este un orășel situat la aproximativ 30 de km de granița cu România. Acolo au ajuns reprezentanții DSP Botoșani în frunte cu Monica Adăscăliței. Localitatea nu face parte dintre cele bombardate de militarii ruși, însă autoritățile sunt pregătite pentru un eventual atac. Există tot felul de baricade, iar persoanele care intră în oraș sunt atent verificate.

 

 

Botoșănenii, primiți de primarul din Hliboca, au vizitat spitalul și centrele pentru refugiați. Pentru că și ucrainenii au astfel de spații de găzduire temporară a cetățenilor care fug din calea bombardamentelor.

 

 

Iată cum a început totul:

 

„În urmă cu o săptămână am primit o solicitare de la Primăria și spitalul din Hliboca care ne cereau ajutorul având în vedere că au în ultima perioadă foarte mulți refugiați. Foarte mulți din zona Kiev, Mariopol au venit spre graniță și s-au oprit după Cernăuți, au venit în Hliboca. Având în vedere că ne-au solicitat sprijinul am vrut să văd situația de la fața locului”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

Autoritățile sanitare de la Botoșani încearcă așadar să ofere sprijin deplin pentru spitalele din Ucraina pentru a le întări. Altfel, ar exista o presiune enormă pe sistemul sanitar botoșănean, în primul rând.

 

 

„Nu e chiar zona Kiev sau cele din zona de conflict, sunt un pic mai feriți și chiar cu o zi înainte ambulanța din Hliboca a fost împușcată. În timpul unei misiuni s-au tras focuri de armă și acum se caută persoanele vinovate, care au tras în această ambulanță”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

Ucrainenii din Hliboca au nevoie de materiale sanitare, medicamente, pături, orice este necesar pentru îngrijirea bolnavilor. Nevoile lor sunt la nivel ridicat, iar infrastructura medicală rudimentară.

 

 

„Au rămas în timp, dotările sunt undeva la anii 70 – 80, deși spitalul este extrem de curat, din punct de vedere al igienei este perfect. Dar, în schimb, infrastructura și tot ce înseamnă dotări au rămas undeva în anii 70”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

Iată cum arată o sală de chirurgie din spitalul Hliboca, unitate cu capacitate de 480 de locuri, dar care a fost eliberat în vremuri de război pentru a face loc eventualilor răniți.

 

 

 

„O sală de chirurgie, m-a impresionat foarte mult, deși este foarte curat, dotarea a rămas undeva în anii 70. Sunt oameni inimoși, oameni care vor să facă treabă, vor să-și țină și victimele și inclusiv refugiații să fie cazați în centrele lor, dar au nevoie de sprijin. Comparativ cu ce avem noi în spitalele din județul Botoșani putem spune că suntem foarte norocoși. Am văzut dezinfectant pus într-un vas de metal cu capac. Noi ne supărăm uneori când nu merge senzorul de la dezinfectant. Și încerc împreună cu ajutorul celorlalți să încercăm să-i sprijinim”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

Maternitatea este integrată în spitalul-mamă. Și aici există o serie de deficiențe, fiind spre exemplu un singur incubator disponibil la 100 de paturi.

Însă adresabilitatea acolo ar putea să fie la nivel minimal, spre zero. Pentru că oamenii fug, iar cei care vor avea nevoie de asistență medicală se vor adresa spitalelor din țările de tranzit.

 

Botoșani și Suceava sunt zonele tampon.

 

„Din informațiile pe care le avem numărul de persoane care este posibil să ajungă ulterior în România este posibil să fie foarte mare. Noi suntem un județ mic, și la noi viața este grea, avem și noi oamenii noștri săraci, oamenii noștri bolnavi și va fi greu să avem un număr foarte mare de persoane pe care să le îngrijim. Ieri de exemplu, a venit o fetiță de 15 ani care s-a internat la Pediatrie, cu o traumă abdominală, după un accident rutier în Ucraina. E doar un caz. Dar în momentul în care vor veni mai multe cazuri, va fi foarte greu să facem față unui aflux foarte mare, pentru că primul pas sunt județele de granță, Botoșani – Suceava”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

În cazul în care acest spital ar fi bombardat de ruși, Botoșani ar putea prelua pacienți cronici cu diverse patologii.

 

 

„La nivel național s-a discutat, fiecare județ a venit cu o ofertă de paturi și locuri pentru pacienții dializați, pentru pacienții cu TBC, oncologie, diabet, patologia cronică. De asemenea, ni s-au cerut locuri de politraumă pe secțiile de chirurgie, neurochirugie, chirurgie plastică și terapie intensivă. Noi am dat un număr de paturi să putem ajuta acești pacienți, dar noi ne-am dori să nu ajungem în situația să fim nevoiți să preluăm acești pacienți”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

Inclusiv militarii răniți în război: „se discută, se discută treaba aceasta pentru că în Ucraina sunt multe spitale lovite, inclusiv maternități, secții de neonatologie. Bun, nu toți pacienții vor veni la Botoșani, dar un număr va veni și la noi. Și atunci am prefera să-i ajutăm pe ei”.

 

La Galați, spre exemplu, au ajuns la spital pentru a fi îngrijiți un cuplu mamă și fiu, împușcați în mașină.

 

La Botoșani, până acum au fost tratați refugiați, însă nu din seria celor răniți de bombardamente.  

 

„Este un pacient internat pe cardiologie la Spitalul Județean Botoșani. Au mai fost pacienți care s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe care au primit îngrijiri medicale și au plecat, cu contuzie de genunchi, cu o plagă, fie cu un atac de panică. Dar au primit doar îngrijiri medicale și au plecat în continuare pe traseul lor”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

Au mau fost două gravide monitorizate și câteva cazuri la Spitalul Municipal Dorohoi.

 

Serviciile medicale sunt decontate de statul român pentru toți ucrainenii care se prezintă în unitățile spitalicești și care beneficiază de aceleași drepturi asemenea cetățenilor români.  

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store