Mărturisiri impresionante despre hăul sufletelor abandonate:  Deja e pe viață și pe moarte / Multe femei intră în relații 'de iubire' fără discernământ

De Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, o botoșăneancă a decis să scrie despre propria experiență în lucrul cu victimele care ajung în grija statului după ce trec prin experiențe la granița dintre viață și moarte.

 

Carmen Smit activează în cadrul programului "VENUS - Împreună pentru o viață în siguranță (detalii aici: www.anes.gov.ro). Este consilier vocațional în cadrul acestui proiect destinat victimelor violenței în familie, implementat la Botoșani printr-un  parteneriat între ANES și DGASPC.

 

Din cele aprox. 70 de cazuri, de anul trecut până în prezent, înscrise în proiect, sunt unele care i-au rămas adânc imprimate in memorie.

 

”M-au frapat prin cruzime, violență, fragilitate...Noi, asistenții sociali, avem zone ale profesiei unde ne "mișcăm" siguri pe noi, empatici, intuitivi. Dar sunt și acele zone mlăștinoase, obscure, unde te oprești să tragi adânc aer în piept înainte de a deschide ușa.

Iar tabloul, dincolo de ușă, e uneori devastator: ea aproape strânsă de gât de el; el spânzurat de grindă, sub ochii copiilor; ea alergând iarna în stradă, cu copilul sugar în brațe și celălalt preșcolar de mână, strigând după ajutor; copii de 10, 12 ani care sună la 112 pentru că "nu mai suportă"; privire tristă și matură de adolescent, după ce tocmai s-a bătut cu tata ca să o salveze pe mama...Și altele”,

Carmen Smit, consilier vocațional

 

Persoanele abuzate sunt majoritatea femei, iar agresorul e bărbat. Nu că nu ar exista cazuri și invers, spune consilierul vocațional.

 

O analiză asupra dinamicii relațiilor, spune Carmen Smit, o privire de anasamblu asupra celor care poartă după ei aceste relații toxice, scoate la iveală situații complicate, suflete rănite, dar vorbește și despre felul în care aceste persoane ”repetă pattern-ul familiei de origine”, despre violența care naște și perpetuează violența.

 

”Și am mers înapoi, pe firul poveștii, de la momentul în care el, sub un impuls greu de înțeles, își strânge degetele în jurul gâtului ei - și am mers înapoi, mult înapoi, am trecut de lovituri, de prima palmă, de jigniri, de manipulare, de control, de abuzul emoțional, financiar, poate și sexual, social...și am mers mai înapoi, la momentul inițial, când s-au privit prima dată. Acolo poate s-a aprins o scânteie la ea, sau la el, sau la amândoi. Apoi au vorbit, au zâmbit, au râs. Poate au dansat, au cântat. S-au îndrăgostit.

Din păcate, multe femei intră în relații "de iubire" fără discernământ, cu stima de sine în faliment. Investesc timp, energie și sentimente într-un om pe care nu-l cunosc. Mă uimește ușurința cu care, după nici două săptămâni, se mută la el (vin chiar din alt județ), ajung să aibă relații intime, să facă copii cu un străin. Iar el nu a promis nici măcar "exclusivitate sexuală", condiție minimă, părerea mea, pentru a începe o relație sexuală cu cineva. Multe sunt atât de tinere...Tu ți-ai da cheia de la mașină unui străin, zicându-i: "Poftim, foloseste-o după bunul plac!". Sau cheia de la casă. Clar, nu!! La fel și cu corpul femeii. De ce-ar intra în relații sexuale cu un străin? E absurd”,

Carmen Smit, consilier vocațional

 

 

”Unele înțeleg. Altele nu...”

 

Unele trăiesc până la capăt coșmarul. Altele găsesc puterea de a se desprinde de iadul în care, nu de puține ori, sunt prinși și copii.

 

Însă este greu de înțeles ce se întâmplă cu aceste femei, inconștiența cu care intră în tot soiul de relații fără minima prudență, nici măcar cea care ar trebui să le trezească instinctul de supraviețuire.

 

Dincolo de informațiile superficiale pe care ți le faci în câteva întâlniri, sunt altele, profunde, care țin de principii, de experiența de viață, de copilărie, de concepția despre lume, de caracter. Care necesită timp și disponibilitate. Unele nici nu află că el are dosar penal..., spune Carmen Smit.

 

”Să ne întoarcem la momentul în care el are degetele strânse în jurul gâtului ei. Abia acolo, poate, se produce un declic. Noi le spunem fără menajamente: "Data viitoare, copiii rămân fără mamă!". Deja e pe viață și pe moarte. Unele înțeleg. Altele nu...

Se împacă și de 11 ori. El "jură" la biserică să nu mai bea. Ea îl iartă. Neștiind că astfel, "legitimează" violența. Ele invocă faptul că ordinul de protecție nu le protejează. Cazurile sunt variate. În mare parte triste. Lipsă de educație. Lipsă de experiență profesională.4, 6 clase absolvite. Poate 8.

Puține iau taurul de coarne, divorțează, îi dau lui "block" peste tot, găsesc și mențin un job și își cresc copiii în liniște. Suportând alt stigmat din partea comunității noastre profund misogine: al femeii singure și neapărat "ușoare".

Pe ele, mai ales, îmi vine să le îmbrățișez strâns. Se descoperă pe sine, suferă, au demnitate, dau block oricărui nenorocit care vrea "relație serioasă și discretă". Dacă e discretă, e neasumata. Ele știu, învață că merită mult! Să fie protejate, iubite, tratate cu respect, înțelese. Ele își descoperă puterea interioară.

Fac minuni aceste femei, în mica lor comunitate. Duc greul unei gospodării, creșterii copiilor și ajutorării semenilor. Ca ele, sunt multe. De multe ori mute, tăcute. Anonime. Pe ele mi-ar plăcea să se pună reflectoarele, în sensul bun. Pentru că sunt izvor de inspirație și putere personală”,

Carmen Smit, consilier vocațional

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store