Mărturisire emoționantă despre ultimul trubadur al Botoșanilor: La pensionarea tatălui meu, a venit să… - VIDEO

Reacțiile din spațiul public au fost dintre cele mai diverse în cazul botoșăneanului care, la 61 de ani, a avut curaj să urce pe scena celei mai mari competiții de talente din țară.

 

Petrică Uțanu, cunoscut drept Puiu Cântărețu, este din Botoșani, dar de câțiva ani cântă pe străzile Timișoarei pentru a-și întreține soția bolnavă  și pe copilul lor de 12 ani, elev la un liceu de artă, unde studiază pianul.

 

Jurații i-au acordat patru de ”Da”, însă cel care a simțit cel mai bine momentul a fost actorul Florin Călinescu.

 

După apariția la ”Românii au talent”, sute de comentarii au curs cu privire la situația botoșăneanului. Cele mai multe de admirație, dar și acuzatoare.

 

Însă una dintre reacțiile apărute după emisiunea de la ProTV emoționează prin mesajul pe care îl transmite.

 

 

”Nu mai suntem sensibili la oamenii mărunţi dintr-un oraş ori sat”

 

Semnatarul mesajului este tot un botoșănean, Ioan Iațcu. La rândul său artist (absolvent al Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, participant în expoziții de-a lungul timpului), cu temeinică pregătire în istorie (inclusiv un doctorat), Ioan Iațcu este astăzi un respectat muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași.

 

Redăm mesajul postat de Ioan Iațcu, după emisiunea ”Românii au talent” în care Petrică Uțanu a cântat, în fața juraților, melodia ”Iubito”, a lui Ovidiu Komornyik:

 

”Suntem obişnuiţi să admirăm doar vedetele. Ne concentrăm toată atenţia şi scriem doar despre marile personalităţi, trecute ori actuale. Nu mai suntem sensibili la oamenii mărunţi dintr-un oraş ori sat, care şi ei contribuie, în felul lor, la formarea unei istorii a locului. Printre aceştia se numără şi Petrică, ultimul “trubadur” al Botoşanilor. Aşa îmi place să-i spun, pentru că toată viaţa lui a cântat din loc în loc. L-am revăzut la “Românii au talent” unde, în calitate de cântăreţ stradal timişorean, a interpretat o piesă românească.

Cu modestia lui, nu a uitat să menţioneze locul de unde a plecat, dar şi să amintească de problemele cu care se confruntă mulţi botoşăneni din generaţia sa (fabrici închise, localuri rebranduite).

În adolescenţă îl cunoşteam din vedere, de prin târg, dar fără să am habar cu ce se ocupă; şi chiar dacă aş fi ştiut, aveam alte preocupări muzicale. Dar, cu opt ani în urmă, am avut ocazia să-l ascult pe îndelete. La pensionarea tatălui meu, omul, în calitatea lui de trubadur, a venit să-i cânte “bătrânului”, amândoi botoşăneni get-beget, şi colegilor lui. Atunci am realizat cât de frumos pot să sune şlagărele româneşti din gura unui individ ce nu are o minimă pregătire muzicală, iar ceilalţi semeni să-i aprecieze calităţile artistice, dar şi celelalte însuşiri: jovialitate, spontaneitate, sinceritate, optimism. Şi tot atunci am înţeles mai bine cum cei din generaţia părinţilor mei şi-au construit întreaga viaţă pe relaţiile interumane: ştiau să cârciumărească, să meargă la nunţi, cumătrii şi zile onomastice, să repare maşinile împreună în faţa blocului, să meargă la piaţă pentru târguieli, dar şi pentru a mai sporovăi cu diverşi cunoscuţi ş.a. Astfel că mi-a fost clar entuziasmul lui Florin Călinescu, cât şi bucuria din glasul tatălui meu ce mi-a telefonat pentru a  privi emisiunea”.

Ioan Iațcu, muzeograf, artist plastic

 

 

Cântă pe stradă

 

Petrică Uţanu a povestit la  Românii au Talent, sezonul 11, că îşi câştigă existenţa din cântatul pe stradă, fiind unicul sprijin financiar al familiei sale. Povestea sa de viaţă este una emoţionantă.

 

"Mă numesc Petrică Uţanu sunt din Botoşani şi cânt în Timişoara, stradal. E mai bine să cânt în Timişoara pentru că nu vin aceleaşi persoane în fiecare zi cum vezi în Botoşani. În Timişoara vin de toate naţiile şi unguri şi nemţi şi americani şi englezi şi ai cui cânta, te apreciază. Mai cânt la Ofiţerul Stării Civile, când ies doi tineri căsătoriţi, iau chitara şi le cânt "Mulţi ani trăiască" şi dacă vor să îmi dea un ban îmi dă, dacă nu, le mulţumesc. Din banii pe care îi fac stradal, plătesc şi gazda.

Locuiesc cu o concubină de-a mea şi am un băieţel cu ea, care are 12 ani, el e la pian la şcoala de arte. Numai eu aduc bani în casă că soţia e bolnavă. Eu sunt cel care plătesc de la nişte evenimente la care mai cânt stradal",

a spus Petrică Uţanu la interviul de prezentare.

 

Cântă pe stradă în Timișoara de 5 ani. Tot timpul i-a plăcut muzica ușoară și populară.  La școală era chemat mereu la cor și la serbări, era cunoscut.  Este fan Ovidiu Komornyik pentru că are piese grele și versuri alese. Petrică a avut și o trupă “Magic”, însă comuniștii le-au schimbat numele în “Avânt, tinerețe, muncă” și apoi în “Fiii soarelui”.

 

"Puiu Cântăreţu" i-a impresionat pe juraţi cu vocea sa, dar şi stilul vestimentar. Petrică Uţanu a trecut în etapa următoare de la Românii au Talent, sezonul 11, cu patru de "DA" şi o mulţime de aprecieri din partea juraţilor.

 

"Tată, Puiule, pentru asta mai vin eu la emisiunea asta... N-am ce să comentez, nu ştiu ce faci, ce dregi... Toţi cei care se uită la emisiune în momentul ăsta pot să se inspiră, omul nu are 14 ani, omul are viaţă, poate a avut şi necazuri, poate are şi bucurii, poate are copii, poate nu are, nu contează, iată un exemplu de apariţie care poate să inspire ca model. Veniţi pozitivi!",

a spus Florin Călinescu.

 

Concurentul s-a emoţionat atât de tare la auzul cuvintelor venite din partea juraţilor, încât a izbucnit în lacrimi de fericire.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store