Mărturii: Pe când Botoşaniul (chiar) era FRUNTEA

Astăzi ignorat și marginalizat, Botoșaniul a fost odată mândria țării.

 

Ion Simionescu, ilustru geolog şi paleontolog român, s-a născut pe 10 iulie 1873, în localitatea Fântânele, din judeţul Bacău. Rămas orfan de mic copil, a fost crescut la Botoșani de bunica lui. Între 1879 și 1890 a urmat cursurile primare la Școala nr.1 „Marchian” și apoi Liceul „Laurian” din Botoșani, unde a fost coleg cu Nicolae Iorga. Mai târziu, Octav Onicescu, un alt botoşănean de prestigiu, avea să lase o mărturie importantă despre valorile pe care Botoşaniul le-a oferit ţării.

 

Matematicianul Onicescu, profesor la Universitatea Bucureşti când de la Iaşi a sosit profesorul Ion Simionescu, a scris în memoriile sale: "...mai târziu, după ce profesorul Simionescu venise de la Universitatea din Iaşi la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, am făcut observaţia că dintre cei 16 profesori care constituiau consiliul facultăţii, cinci erau din Botoşani, patru dintre noi fiind şi absolvenţi ai Liceului Laurian".

 

Ion Simionescu (n. 10 iulie 1873, Fântânele, județul Bacău, România - d. 7 ianuarie 1944, București), geolog și paleontolog român, membru titular (1911) al Academiei Române, este autorul primului și singurului Tratat de geologie din literatura de specialitate din România în care, ca bază de tratare, a folosit preponderent materialul oferit de pământul românesc.

 

Fiica lui Ion Simionescu, Cecilia Maria Simionescu (1900 - 1961) a devenit cunoscută cu pseudonimul Sanda Marin ca autoarea unei faimoase cărți de bucate.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store