Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
În mod sigur, de la data de 1 ianuarie 2020 când, potrivit Codului Administrativ ar urma să fie aplicabil articolul aferent, la Botoșani nu va intra la plată cu pensie specială nici un primar.
Au condus orașul:
Dumitru Chiriacescu – mandat 1992 – 1996
Ioan Cojocariu – mandat 1996 – 2000
Florin Egner – mandat 2000 – 2004
Cătălin Flutur – două mandate 2004 – 2012
Ovidiu Portariuc – mandat 2012 – 2016
Cătălin Flutur – mandat 2016 – 2020
Dumitru Chiriacescu și Ioan Cojocariu au decedat. Ceilalți primari (foști sau actuali) nu au deocamdată calitatea de pensionari.
Efortul financiar nu va fi unul consistent, cel puțin în următorii ani nici pentru viceprimarii care s-au regăsit în fruntea municipiului reședință de județ. Au ieșit la pensie patru foști edili care ar urma să beneficieze de aceste pensii așa zis speciale și anume:
Corneliu Daniliuc
Ioan Ciobanu
Ion Ilie
Romulus Eram
Pensia specială este acordată în limita a maximum trei mandate și se calculează în funcție de numărul total al lunilor de mandat ca un procent de 0,40% din indemnizația brută aflată în plată la momentul desfășurării activității de demnitate publică.
Ceea ce înseamnă practic pentru viceprimarii din anii anteriori un plus lunar la pensie de mai puțin de 100 de lei. Cel puțin la o indemnizație de viceprimar care a fost de 2.000 sau 3.000 de lei. Sau chiar sub acest nivel.
La acest moment nu există un calcul făcut în cadrul Primăriei Botoșani cu sume exacte, având în vedere că pensiile speciale se plătesc abia de anul viitor. Funcționarii serviciului resurse umane vor consulta arhivele municipalității pentru a vedea cu exactitate indemnizațiile ce au fost plătite în trecut foștilor viceprimari și vor efectua o simulare financiară, undeva prin toamnă.
Nu la fel stau lucrurile pentru actualii primari, viceprimari, președinți de consilii județene sau vicepreședinți, care beneficiază de indemnizații aproape triple față de predecesorii lor. Abia la această categorie de demnitari veniturile vor fi într-adevăr speciale. Numai că pentru majoritatea trebuie să mai treacă ceva ani până ce să iasă din câmpul muncii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL