Pornit ca o inițiativă UNESCO, titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, va acorda, în cadrul celei de a X-a ediții a Programului Tezaure Umane Vii, titlul onorific de Tezaur Uman Viu unui număr de 15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.
Cei care primesc această distincție transmit, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.
Astfel, anul acesta, printre cei care vor primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu se află și o creatoare din județul Botoșani.
Este vorba despre Cojocariu Aurica, pentru activitatea sa în prelucrarea fibrelor și a firelor textile.
”Un moment istoric pentru Botoșani! Primul titlu de Tezaur Uman Viu pentru cultura tradițională din Botoșani va fi acordat doamnei Aurica Cojocariu, din Ungureni, meșter popular în prelucrarea firelor și fibrelor textile! Dorim să o felicităm pe tânăra noastră colegă, Daliana Bejan, pentru efortul depus în vederea obținerii acestui rezultat frumos și onorant!”,
Iustina Irimia-Cenușă, manager Centrul de Creație Botoșani
Pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, programul face parte din măsurile luate de Ministerul Culturii în conformitate cu Legea nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și urmărește identificarea și recunoașterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale, în cadrul comunităților din care fac parte.