Made in Botoşani : Casă pictată în întregime cu domnitori şi membrii familiei

 

Într-un sătuc din comuna botoşăneană Hlipiceni o casă iese din tiparul obişnuit al locuinţelor de la ţară. Într-una din camere, cea „de curat“ cum spun sătenii, un profesor de pictură, George Chihaia, a imortalizat pe pereţi frânturi din istoria poporului român. Chipurile unor domnitori sau scriitori au fost redate fidel cu pensula. Pictorul s-a stins din viaţă în 2006, într-un spital din Iaşi, la 68 de ani, bolnav de ciroză.


Condamnat pentru că s-a luat de eleve
Adevărul relatează însă că respectivele creaţiile dăinuie şi, chiar dacă puţinii străini care trec pragul casei se minunează, primarul din localitate vrea să transforme locul într-un muzeu al satului. Îi mai trebuie acordul fostei soţii a pictorului, care a rămas în locuinţă. Oamenii mai în vârstă din comună îşi amintesc şi acum de geniul teribilist. În urmă cu câteva decenii, George Chihaia era cunoscut drept un geniu neîmplinit. Profesor de desen şi director de şcoală, el a cunoscut repede decăderea. Îi plăcea paharul şi asta l-a transformat în aventurier. Ultima greşeală ca profesor a făcut-o atunci când s-a legat de-o elevă, prin 1975. A fost reţinut în urma reclamaţiilor tinerei şi condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare la locul de muncă. A executat doar şase luni, deoarece a beneficiat de prevederile unui decret de amnistiere semnat de Nicolae Ceauşescu, dar şi-a pierdut locul de muncă de la şcoală. „După ce a terminat pedeapsa a venit şi s-a închis în casă. Ajunsese de-acum la o fază când îl biruise Bachus“,  îşi aminteşte fosta soţie, Georgeta Gheorghiu, de 79 de ani.
Decebal şi Cuza pe aceiaşi pereţi
Întors din închisoare, rămas fără loc de muncă, marginalizat de toată lumea, George Chihaia s-a retras în 1979 în casa sa şi şapte luni a pictat întruna. Mai întâi a stricat tavanul şi a făcut o cupolă. Îl studiase intens pe Michelangelo şi vroia să realizeze ceva care să amintească lumii de marele pictor. Fosta nevastă îşi aminteşte şi acum că profesorul abia apuca să mănânce. „El demult voia să facă cupola asta. Dar ca să îi reuşească trebuia să taie două grinzi, ca să nu vină în jos. Eu mă tot opuneam că ştiam că e casa din chirpici şi nu vor ţine pereţii. Dar el l-a studiat pe Michelangelo şi a făcut exact ca marele artist“, a spus femeia. A lucrat din aprilie până în octombrie. A modelat ipsos, ciment şi var pentru porţiunile care trebuiau să delimiteze picturile, a făcut schiţe, a combinat uleiurile şi a creat. Pe cupolă a reprezentat toate ştiinţele, iar pe pereţi a luat figurile proeminente din istorie: Cuza, Ştefan cel Mare, Traian, Decebal. Apoi şi-a pictat familia, soţia şi cei doi copii, Monalisa şi Napoleon. Acum casa, începe să se degradeze, iar primăria promite să o îngrijească cum se cuvine dacă va deveni muzeu. „L-am rugat pe băiatul meu să rezolve şi a zis: «Mamă, lasă nu vezi că marile muzee ale lumii au câte o crăpătură»?“, a spus fosta soţie a "geniului de la Hlipiceni". Băiatul lui George Chihaia este violonist la Filarmonica din Munchen, iar fata, pianistă celebră în Germania.
Influenţat de Michelangelo
Pictor botoşănean George Şpaiuc a luat lecţii de la Michelangelo din Hlipiceni. Profesorul George Chihaia a fost cel care i-a pus pensula în mână. George Şpaiuc spune despre pictura realizată de profesorul său că este unică prin tehnica folosită şi prin expresivitatea culorilor. „Cred că nu mai este aşa ceva în România. Era un profesor genial şi a ştiut să mă ajute să învăţ regulile de bază pentru a reuşi în domeniu. L-a admirat pe Michelangelo, l-a studiat şi iată că se văd influenţe în metoda aleasă, ne referim aici la acea cupolă şi la portrete“, a spus Şpaiuc.
CITEŞTE ŞI:
 Tablou 3D expus la Primărie în aplauzele primarului – FOTOGALERIE
 Un botoşănean vrea să intre în Cartea Recordurilor - FOTOGALERIE